Interview Epica: Rob van der Loo

Rob van der Loo is de nieuwe telg bij de Nederlandse metalband Epica. Op het Power Prog & Metal Fest konden we hem strikken voor een interview.

Hoe gaat het ermee, bent u blij om op PPM-fest te spelen?

Absoluut, het is voor mij hier mijn eerste show in België uiteraard. Vorige week heb ik mijn eerste paar shows gehad dus ik heb er zeker zin in.

Kende je dit festival al?

Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord maar aangezien de line-up zo is ben ik heel erg benieuwd hoe het hier allemaal gaat.

Jullie nieuwste album ‘Requiem For The Indifferent ‘ is zopas uit, hoe vergelijkt u dit met de vorige albums?

Ik ken Epica natuurlijk al heel lang, ook omdat ik de jongens al heel lang ken. Ik heb altijd gevonden dat er met elk album een gigantische vooruitgang is gekomen, zowel muzikaal gezien als productioneel gezien. Ik moet zeggen dat het laatste album heel erg in het verlengde ligt van ‘Design Your Universe’. Het zijn persoonlijk ook mijn twee favoriete albums eerlijk gezegd.

Hoe zijn de reacties van de fans op het nieuwe album?

Bijzonder goed. Er zijn natuurlijk altijd fans die zeggen dat de eerste plaat de beste is maar dat heb je met elke band.

Jullie hebben voor dit album weer samengewerkt met Sascha Paeth. Wat was deze keer zijn bijdrage?

Sascha wordt meestal gezien als het zevende bandlid, iemand die eigenlijk een beetje de boel kan overzien. Hij houdt zich vooral bezig met het arrangeren, het gebied van backing-vocals, songwriting hier en daar. De band levert songs aan en Sascha is iemand die zegt van “We kunnen het beter zo doen”, ”We knippen er hier een stukje uit, we voegen hier iets toe” of wat dan ook. Je kan hem vergelijken als een ideale producer. Hij snapt de muziek ook volledig omdat hij er al van begin af aan mee betrokken is.

Bij de eerste druk van ‘Requiem For The Indifferent is er een kleine fout ingeslopen. Die instrumentale track ‘Serenade Of Self-Destruction’ die er plots opstond. Hoe is dit kunnen gebeuren?

Dit is eigenlijk bizar hoe dit is gelopen. Normaal gesproken is iedereen in de band een ontzettende controlefreak, alles maar ook echt alles wordt nagekeken en ik geloof dat er op het laatste moment een kleine vergissing is geweest in de master tape. Er zijn een aantal mensen er behoorlijk ziek van aangeweest met name de persoon die de master heeft ingeleverd, heel vervelend. Zo zie je maar weer, je kan zo vaak dingen controleren en er kan altijd iets fout gaan. Aan de andere kant is het ook zo, de mensen die hem zo kopen hebben een limited edition versie. Deze fout is absoluut niet bewust geweest want sommige mensen beweren dat het een opzettelijk truc was, maar dit was het zeker niet. Dit is gewoon een heel bijzonder geval.

Op het nieuwe album vinden we niets terug van het ‘New Age Dawns’ thema. Komt hier nog een vervolg op of stopt het bij ‘Design Your Universe’?

Dit weet ik eerlijk gezegd niet. We zijn momenteel al wat aan het nadenken over de opvolger van de plaat want je moet altijd vooruit denken. Ik kan er momenteel geen antwoord op geven, dit zal ook afhangen van de rest van de band, ik zit er nog maar juist bij enzo. We gaan eerst lekker schrijven en we kijken wel wat eruit komt en dan komt er misschien vanzelf wel zo’n thema wat erop aansluit. Maar het zal vast nog wel eens terugkomen, dat gevoel heb ik wel, ja.

Zijn jullie al bezig met het schrijven van nieuw materiaal?

Nog niet concreet maar er zijn natuurlijk altijd wel restanten van nummers die we nooit helemaal hebben afgemaakt. Ik heb het er vorige week nog zelf over gehad want ik begin zelf ook een paar leuke ideetjes te krijgen. Het is nog allemaal heel pril want de nieuwe plaat is nog maar juist uit maar als er wat tijd is zullen we wel wat schrijven.

Heeft elk bandlid een bepaalde functie bij het opnemen van een nieuw album?

Dat klopt wel. Het hangt wel een beetje af van plaat tot plaat. Er is een democratie in de band en iedereen mag zijn ideeën inleveren. We hebben niet één specifieke songwriter, natuurlijk is Mark, iemand die heel veel ideeën aanbrengt, maar hij is niet laten we zeggen de main songwriter. Iedereen wordt betrokken erbij. Zo zei hij tegen mij ook al meteen als nieuw bandlid: “Als je ideeën hebt, ga meteen schrijven”. Zo ben ik dus ook al bezig met een aantal ideeën uit te werken voor de nieuwe Mayan plaat ook.

Lijkt me wel leuk deze manier van werken?

Absoluut, dat spreekt me ontzettend aan. Je moet natuurlijk altijd nog een aantal dingen veranderen aan songs, maar je bent professioneel genoeg om daarmee om te gaan.

Het is vandaag uitgekomen dat jullie op Metal Female Voices Fest zullen spelen in oktober. Kunnen we daar iets speciaals verwachten voor de tiende editie van dat festival?

We zijn momenteel al bezig met een paar ideeën maar hier mag ik helaas nog niets over zeggen. Ik kan me wel voorstellen dat er veel geruchten waren of we zouden komen of niet, het is een soort jubileum ook voor ons. We kijken er zeker en vast al naar uit om daar te komen spelen, absoluut.

Kunnen we dit jaar Epica nog op andere Belgische festivals verwachten?

Dat is een goede vraag, we zijn nog steeds bezig met allerlei opties voor festivals maar alles hangt er een beetje vanaf als we geboekt worden al dan niet. De focus ligt momenteel op touren door Europa. Er zijn al een paar festivals in Oost-Europa en de Scandinavische landen en het in najaar gaan we naar de Verenigde Staten en naar Zuid-Amerika toe. Maar als we er dit jaar niet zullen staan, dan zullen we er volgend jaar wel staan.

Een Belgische zaalshow zit er momenteel dan ook nog niet in?

Op dit moment staat dat nog niet in de planning, ik weet zeker dat bookers er mee bezig zijn, maar je krijgt zoveel opties binnen en er staat al zoveel vast op dit moment. Maar dat zal binnenkort wel naar buiten worden gebracht.

Waarschijnlijk ook doordat dat jullie hier al op PPM Fest staan, dus geen extra gig?

Nee, tot en met de zomer gaan we vooral Europa touren en er staan geen Belgische shows verder gepland, eigenlijk wel jammer. En dan wel nog Metal Female Voices Fest. Dat zijn op dit moment dit jaar de enige twee, maar allicht volgend jaar, we hopen het.

Epica is de laatste jaren zeer groot geworden, missen jullie soms de intieme kleine shows niet?

Ja, dat is een goeie vraag. Ik moet zeggen groot is natuurlijk ook leuk maar stiekem houden we ook wel van die kleine dingen. Het is ook niet voor niks dat er altijd vlak voor onze tours try-outs worden gedaan in kleine zalen. je moet je ook nog altijd kunnen bewijzen in kleinere zalen. Je moet jezelf daar ook kunnen bewijzen ondanks dat je een grote band bent. We vergelijken ons natuurlijk niet met een Metallica, met hun verrassingsoptredens. Ik denk dat dit in de toekomst nog wel vaker voorkomt. Je ziet ook op tours, in elk land moet je jezelf opnieuw bewijzen. Je begint geheel vanaf nul eigenlijk, je moet altijd opbouwen. Het scheelt wel als je al bepaalde populariteit hebt, dan heb je wel al een stok achter de deur. Maar in principe in elk land moet je rustig aan opbouwen.

Is het niet wat stresserend aangezien er veel fans komen die hoge verwachtingen hebben voor het optreden?

Ja en nee. Er is toch altijd wel iets want mensen verwachten natuurlijk veel. Ik ben nu in de band de nieuwe jongen en ik vervang iemand die er al tien jaar bijzat dus dat was voor mij ook wel best spannend. Er hangt binnen de band altijd wel een ontspannen sfeer, zo van kom wij gaan dat hier goed doen. Je moet je gewoon er niet te druk over maken.

Valt het mee om als nieuw bandlid direct de nieuwe nummers goed te spelen?

Ik moet zeggen dat de nieuwste plaat de moeilijkste nummers heeft om te spelen, daar heb ik het langst over gedaan. Dat heb ik onlangs nog goed moeten instuderen. Ik heb op ongeveer twee weken tijd, vijf platen erin moeten trappen maar in het begin was het toch even wennen. Maar er begint ondertussen al een beetje routine te komen en dat is een goed teken.

Kunnen we vanavond enkele nieuwe nummers verwachten?

Ja, vanavond spelen we een aantal nieuwe nummers maar ook ander werk van alle voorbij platen.

De zijprojecten van alle bandmembers, staan die momenteel op stop of lopen deze nog?

Epica heeft natuurlijk absolute prioriteit maar er is binnenkort in september een gig met Mayan en Epica speelt daar ook op de vrijdag. In tussentijd zijn de overige leden van Mayan ook aan het schrijven bezig. Maar het gaat even moeilijk worden om de dingen te combineren. Ikzelf zit ook nog in Hangover Hero, een bandje met Ad Sluijter, Ronald Landa van Delain en Andre Borgman. Ik vind het jammer maar hier moet ik nu even mee stoppen. Het valt gewoon niet te combineren en het zou ook niet leuk zijn voor de andere jongens, ze moeten ook verder. Maar we zijn vooral mensen die niet graag stilzitten.

Simone is de enigste vrouw in de band, valt dat voor haar wat mee om rond te touren met al die mannen?

(lacht) mooie vraag! Ik vind dat ze het prima doet, ze hoort echt als geen ander bij de club, gewoon net zo relaxed als de rest. Ze is ondertussen al wat gewoon hoor.

Om dit interview te beëindigen, kan je Epica beschrijven in drie woorden?

Lastige vraag en dat vraag je net aan de nieuwe jongen (denkt heel lang na)…

Ontspannen… Professioneel… En passie.

Hartelijk dank voor het interview.

Graag gedaan!

Rob van der Loo

Categorie: