Interview Sin7sinS: Gen Morphine

Een nieuw hoofdstuk wordt betreden door de Nederlandse band Sin7sinS.

Met hun mix van duistere backings en de wisselende stem van frontvrouw Lotus neemt dit quintet ons mee door het 'Carnival Of No Tomorrow'.

Hoog tijd om zanger/gitarist en bandleider Gen Morphine enkele vragen te stellen.

Hoe is Sin7sinS tot stand gekomen?

Sin7sinS is door mij (Gen) opgericht eind 2007. Na in verscheidene bands te hebben gespeeld besloot ik toen om mijn eigen band op te richten en al gauw daarna was Sin7sinS opgericht.

Jullie hebben met het nieuwe album samengewerkt met Dan Swanö en Mark Jansen. Hoe was deze ervaring?

Het is uiteraard altijd erg gaaf om met dit soort grote namen te mogen samenwerken. Mark was erg sympathiek door op ons nieuwe album een nummer mee te doen. Ik heb zelf vooral met Dan veel contact gehad omdat hij het album ook heeft geproduceerd en gemixt. Het was een voorrecht om met hem te kunnen samenwerken, iemand die dit genre en ons als band erg goed begrijpt.

Hoe is de keuze tot stand gekomen om met een mengeling van vocals te werken?

We proberen onszelf en onze muziek continu te verbeteren door muzikaal verschillende dingen te proberen. Dit heeft geleid tot een afwisselend album maar waar duidelijk ons eigen geluid in is terug te horen. Daarnaast is het als muzikant ook belangrijk om jezelf opnieuw uit te blijven vinden, zo voorkom je dat dingen saai gaan worden.

Wat verwacht Sin7sinS van het nieuwe album?

Wij verwachten met dit album een groter publiek aan te spreken als voorheen en dat het laat zien hoe wij zijn gegroeid als band.

In 'Carnival Of No Tomorrow' komen titels voor als ‘Sick Of You’ en ‘As Romance Dies’. Op wat zijn de teksten van dit album gebaseerd?

De teksten lopen volledig uiteen van zowel persoonlijke ervaringen en emoties tot politieke en maatschappelijke kwesties en problemen.

De teksten uit het album zijn net als het instrumentale gedeelte, op zijn zachtst gezegd zonder compromis gebracht. Hoe is de keuze hiervan tot stand gekomen?

We hebben onze muziek altijd zonder compromissen gebracht. Persoonlijk denk ik dat doen wat je wilt de beste manier is om je als muzikant te uiten, probeer grensverleggend te zijn en wees kritisch op je eigen werk. Daarnaast proberen wij juist die 'in your face' muziek te brengen, iets wat te weinig bands in ons genre doen.

‘Pornstar Love’ zit zowel qua tekst als vocaal erg diep, om nog te zwijgen van de veelzeggende titel. Wat is het verhaal hierachter?

Het verhaal achter 'Pornstar Love' omschrijft het dilemma van het schoonheidsbeeld dat momenteel heerst in de media. Veel vrouwen hebben een laag zelfbeeld door het onrealistische ideaalbeeld dat ze dagelijks via tv, bladen, … krijgen voorgeschoteld. Dit leidt tot een hoop ellende en zorgt ervoor dat een steeds jongere groep mensen zich ongelukkig voelen in hun vel.

Het gevoel dat ik bij de nieuwe release krijg is dat ik doorheen een heel verhaal reis. Hoe hebben jullie dit kunnen creëren?

Uiteraard zijn we erg selectief geweest in de songkeuze alsmede de plaatsing van de nummers op het album. De gedachte achter 'Carnival of No Tomorrow' is leven alsof er geen morgen zou bestaan, hoe dit je kijk op de wereld kan veranderen en of je dan nog zo veel waarde zou hechten aan de zaken die er nu voor jou toe lijken te doen.

Met deze plaat is het de bedoeling dat de band meer globaal gaat. Wat zijn de concrete plannen hiervoor?

Uiteraard is er een promotiecampagne om de plaat heen opgezet. Tevens zal begin mei, net voor de release van het album, een nieuwe videoclip verschijnen van het nummer 'Sick of You'. Daarnaast zijn er plannen om te gaan touren dit jaar en zal er een song van het album op de radio gepromoot gaan worden. Tevens zal eind april een dubstep remix verschijnen van een nummer op het nieuwe album. Houdt dus onze website (sin7sins.com) de komende tijd goed in de gaten om over alles op de hoogte te blijven!

Zowel de bandnaam, de namen van albums (bv. Perversion) als bepaalde teksten hebben heel wat zonden over zich. Hoe mag ik dit linken aan de bandleden?

Goede vraag! Ik denk dat ieder mens wel zo zijn zonden en ideeën heeft net als ons, echter moet je ook niet alles wat we schrijven en doen serieus nemen. Soms is het gewoon leuk om heilige huisjes omver te trappen.

Hoe is die bandnaam dan precies tot stand gekomen?

De bandnaam staat voor het hedonistische ideaal dat je je leven moet leven zoals jij dat wilt. Je niet tegen laten houden door regeltjes en meningen van derden. Carpe Diem.

Uiteraard staan jullie bekend voor het vernieuwen van jullie stage-performance, wat mogen we zoal verwachten hiervan na de release?

De nieuwe bandfoto's geven al klein beetje een beeld van wat er te wachten staat maar live zal er zeker een hoop aandacht aan het totaalplaatje worden besteed. De beste manier om te begrijpen wat we hiermee bedoelen is uiteraard door middel van het bijwonen van 1 van onze aanstaande shows.

Op welk festival of event zouden jullie wel eens willen staan?

Voor mij is Wacken Open Air toch wel een droom die ik ooit hoop uit te laten komen. Maar ook Graspop staat hoog op mijn verlanglijst.

Uit welke bands halen jullie je inspiratie?

Als ik moet spreken over bands die mij inspireren dan zijn dat zeker wel Rammstein, Nightwish, Epica en nog vele anderen. Daarnaast haal ik veel inspiratie uit bv. klassieke muziek maar ik probeer in het schrijfproces me niet te veel laten leiden door wat anderen doen.

Welke song is tot nu toe jullie favoriet en waarom?

Mijn persoonlijke favoriet is tot nu toe 'Sick of You' omdat alle elementen van Sin7sinS in dit nummer perfect tot uiting komen. Kan uiteraard niet voor de rest van de band spreken.

Beschrijf de band in 3 woorden?

Energiek, vernieuwend, gedreven.

Als jullie de kans hadden om een split-CD te maken, met welke band of artiest zouden jullie dit dan willen doen?

Lastige vraag. Voor de hand liggend is uiteraard 1 van de bands die ik hierboven heb genoemd maar geloof niet dat we op dit moment graag een split-cd zouden maken. Heb nog wel een aantal muzikanten waar ik graag eens mee zou willen samenwerken voor een nummer maar kan op dit moment geen band bedenken en zeker niet voor een heel album.

Categorie: