De crew blikt terug op 2018

We blikken terug op 2018 en welke muzikale pareltjes daar het levenslicht gezien hebben. Ondertussen kijken we al uit naar al de nieuwe singles en releases, optredens en festivals die ons in 2019 te wachten staan.

Dat de crew van GigView op een jaar tijd overdonderd wordt met nieuwe muziek zal niet overkomen als een verrassing. We vroegen daarom aan de crew wat hun favoriet nummer uit 2018 was. Hieronder een overzicht.

Tim Vermoens

Favoriet nummer: The Wombats - Turn

Motivering: Kijkend naar het aantal grijsgedraaide/gespeelde songs doorheen 2018, steekt Turn van The Wombats er met kop bovenuit, wat een leuk deuntje, my feel-good song. In principe is de single van december 2017, maar het full-length album en de officiële videoclip dateren van begin 2018. Het wordt gevolgd door Arctic Monkeys - Four Out Of Five en 2 songs van Blaudzun: _hey now en Islands_, en Bleed From Within - Afterlife en Dimmu Borgir - Interdimensional Summit als wonderbaarlijk het enige stevige materiaal in deze opsomming! Nog een eervolle vermelding toch voor de comeback van het jaar: As I Lay Dying met My Own Grave.

Jeroen Vranken

Favoriet nummer(s): Parkway Drive - Prey, The Void

Motivering: Een zeer moeilijke keuze, Parkway Drive bracht Reverence uit en kiezen tussen Prey en The Void is onmogelijk voor mij. Verder kwamen Avenged Sevenfold, Architects, Children of Bodom, Judas Priest en As I Lay Dying met nieuw materiaal af wat mijn keuze nog moeilijker maakte. Toch krijgen bovengenoemde Parkway Drive nummers de titel van mijn favoriete nummers uit 2018. Het Reverence album werd zo vaak afgespeeld (op het werk, in de gym, thuis, in de auto) dat vrienden en vooral mijn vriendin deze ondertussen beu gehoord zijn terwijl ik toch nog keer op keer de longen uit mijn lijf brul!

Chimaeraphoto

Favoriet nummer: Architects - Hereafter

Motivering: Zoveel uitstekende albums en singles dit jaar wat de keuze er niet gemakkelijk op maakte, denk maar al aan My Own Grave van As I Lay Dying. Als grote Architects fan toch maar voor deze gegaan alhoewel het niet mijn favoriet is vanop hun nieuwste album 'Holy Hell'. Dat is namelijk Seventh Circle maar dat werd niet gereleased als single. Ik kijk al vol verwachting uit naar de show in de Lotto Arena, hopelijk lukt het eindelijk om ze voor de lens te krijgen. Fijne eindejaarsviering iedereen en tot volgend jaar op een of andere kick-ass show of festival.

En omdat ik het dan niet kan laten om een snelle top drie van 2018 te posten:
1. Holy Hell - Architects
2. Reverence - Parkway Drive
3. I Love You At Your Darkest - Behemoth

Pieter-Jan Vanden Broeck

Favoriet nummer: Voivod - Iconspiracy

Motivering: Dit is een heel moeilijke opdracht voor mij... Ik heb in 2018 heel wat goede optredens gezien maar op cd-gebied weinig uitschieters tegengekomen. Als het echt een nummer van 2018 moet zijn: "Voivod - Iconspiracy". Als het iets anders mag... "D.R.I. - Syringes in the Sandbox". Dit nummer is ruim twintig jaar oud. Een vreemde keuze zou je denken? Afgelopen jaar hoorde ik dit cultnummer voor het eerst live! Het legendarische Dirty Rotten Imbeciles zakte naar Terneuzen af en tekende voor een onvergetelijke avond.

Carly

Favoriet nummer: Fire Down Below - Hymn Of The Cosmic Man

Motivering: Na Viper Vixen Goddess Saint uit 2016 tekende deze Belgische stonerband een platencontract met het Californische Ripple Music waarna Hymn Of The Cosmic Man in juni 2018 het resultaat was. Een band om te volgen en die een grote toekomst tegemoet gaat.

Tom Kuppens

Favoriet nummer: Angelus Apatrida - Farewell

Motivering: Een emotioneel eerbetoon aan een overleden vriend en een hart onder de riem voor iedereen die geconfronteerd wordt met kanker, dat alles vergoten in een nummer om u tegen te zeggen. Een nummer dat mij na de eerste luisterbeurt reeds achtervolgde en mijn 2018 muzikaal heeft gekleurd.

Avon Moltoy

Favoriet nummer: Zeal & Ardor - Servants

Motivering: De onmogelijk geachte fusie tussen negro spirituals en black metal bereikt in dit nummer een ongekend niveau waarbij tegenstrijdige gevoelens vechten om de aandacht van de luisteraar: melancholie en razernij, stil verdriet en explosieve passie, eros en thanatos in een veldslag op leven en dood.

Eline Meert 

Favoriet nummer: Ghost - Dance Macabre

Motivering: Ik had even schrik dat ik Ghost beu gehoord zou zijn omdat het zoveel gespeeld werd op de radio maar 'Satan be praised' het is nog steeds niet het geval. Het is een gigantisch catchy nummer waarvan ik instant vrolijk wordt, iets wat in 2018 zeer welkom was. Het leedvermaak om het feit dat men een satanistische tekst draait bij een radio station van de openbare omroep en dat niemand het schijnt door te hebben (of had u wel door dat Ghost u wil beheksen in het maanlicht) was mooi meegenomen.

Krikke

Favoriet nummer: Substance Vortex - In The Woods

Motivering: Zoals door anderen al aangehaald inderdaad een moeilijke opdracht. Uiteindelijk toch bij deze van In The Woods aangekomen. Rauwheid en melancholie vloeien perfect samen in dit rauwe epos van een band die in 1995 debuteerde met het geweldige Heart of the Ages. Verder eervolle vermeldingen voor:

Firepower - Judas Priest (onverslijtbaar)
Nail Their Tongues - Primordial (vergelijkbare sfeer als bij In The Woods)
Servants - Zeal and Ardor (verrassend en vernieuwend)

Ook live was het voor GigView opnieuw een uitgebreid jaar. Het 2018 van GigView met dank aan Ancienne Belgique, Aces High Promotion, Antwerp Metal Fest, Century Media, Cinema Aalst, De Casino, Democrazy, Dynamo Metal Fest, Epitaph, FortaRock, Gracia Live, Graspop Metal Meeting, Heartbreaktunes, Hardlife Promotion, Headbanger's Balls Fest, Hellfest, Jera On Air, Kinda, Live Nation, Lokerse Feesten, Loudnoise, Muziekodroom, Napalm Records, Nuclear Blast, Paaspop, Petting Zoo Propaganda, Pias, Rock 'n Load Concerts, Sjock, Sony, The Rock Online Promotion, Vooruit, Warner.

Categorie: