Last Kingdom - Chronicles of the North

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Last Kingdom

Album: Chronicles of the North

Genre: Melodic / Power Metal

Label: Limb Music

Chronicles of the North is het debuutalbum van het Zweedse Last Kingdom. De band werd al in 2004 opgericht, maar kende door een steeds wisselende line-up en enkele problemen in verband met de nummers nog niet echt wat men noemt een blitsstart. Nu, 8 jaar later, plaatsen ze zich met Chronicles of the North toch al op een bescheiden plaatsje van de metalkaart. Op heden bestaat de band uit de broers Malmenlid en zanger / gitarist Stefan Jakobsen. Last Kingdom is echter allerminst origineel te noemen. De band brengt eenvoudigweg pure, simpele power metal met een melodieus kantje, zonder echter te vervallen in al te bombastische muziek. De teksten worden eenvoudig gehouden en dragen ook niet bij tot de muziek. Ze zijn van ondergeschikt belang, maar dit kan zeker geen probleem zijn.

Een eerste luisterbeurt van Chronicles of the North doet de luisteraar denken aan een combinatie tussen Dragonland, Dragonforce, Stratovarius en volgens sommige andere recencies, aan Blind Guardian. Nu, tenzij er meerdere Blind Guardians bestaan, doet Last Kingdom - zonder afbreuk te doen aan de eigen kwaliteit van de plaat - allerminst denken aan Blind Guardian. Dit trouwens geheel ter zijde. 

Zoals reeds gezegd kan het album niet ogen op knappe teksten, daarentegen is er wel stevig gitaarwerk, aangevuld doch niet overheerst door redelijk wat toetsenwerk. Een echte uitschieter qua nummers kent Chronicles of the North niet. Zonder pejoratief te willen klinken, zijn alle nummers 'in hetzelfde bedje ziek' en lijken ze nogal fel op elkaar. Zoals gezegd, eenvoudige pure power metal met een simpel kantje, zonder echte afwisseling of verrassingen. Het tempo ligt over het hele album bijzonder hoog en Chronicles of the North leent zich dan ook tot heel wat headbangwerk.

Persoonlijk beschouw ik de gelijknamige titeltrack, tevens het eerste nummer van Chronicles of the North, als het beste nummer van het album. Dit nummer bevat dan ook de meeste tempo wijzigingen en is het meest aangrijpend te noemen.

Voorgaande opmerkingen zijn echter details; het enige echte minpunt van Last Kingdom is jammer genoeg de zang van Stefan Jakobsen. Wanneer een gewone toonhoogte aangehouden wordt, is het niveau acceptabel te noemen (en verstoort de zang de muziek niet); wordt echter getracht de hoge noten aan te slaan, dan verschijnen er niet alleen barsten in 'S mans reputatie', doch echter ook in het in de kamer aanwezige glaswerk. Abominabel is een understatement en zanglessen dringen zich dan ook dringend op.

Echter, laat deze kleine gebreken het plezier aan het album niet vergallen. Ondanks de mindere zang en het gebrek aan originaliteit, is het album best aangenaam om te beluisteren en brengen de jongens van Last Kingdom genoeg sfeer in de brouwerij om een zeer gezellige avond te beleven. Niet meer, maar zeker ook niet minder.

Tracklist:

  1. Chronicles Of The North
  2. Warrior Kings
  3. Daylight Retreats
  4. Silver Moon
  5. The World Is Dying
  6. End Of Life
  7. Fate
  8. Abandonded
  9. Lost

Categorie: