Psy'Aviah – Introspection ~ Extrospection

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Psy’Aviah ontstond in 2003/2004 en bestaat uit Emélie Nicolaï, Yves Schelpe en Kristof De Clerck. Na het uitbrengen van ‘Entertainment Industries’ in 2008 begonnen ze in het EBM wereldje van een zekere bekendheid te genieten. In de zogenaamde wereldpers kwamen ze in het nieuws doordat hun video clip "Moments (feat. Suzi Q. Smith)" werd geband door YouTube, wat een golf van ongeloof jegens YouTube veroorzaakte in pers en online communities.  Nu brachten ze recent hun 4de album uit, ‘Introspection – Extrospection’.

Het album bestaat uit twee delen: ‘Introspection ‘ bevat de eigenlijke track-list en ‘Extrospection’ de remixes.

Vanaf de eerste song worden we weer gegrepen door merg en been gaande electro-beats, met oog voor de experimentele kant. Dit allemaal gecombineerd met de mooie verschijning en de heel integrerende stem van Emélie Nicolaï. Zoals eerder aangegeven is er nu ook weer plaats voor experimenteren. Luister maar eens wat ze doen met ‘Timor’ van Shakira. Ze geven de song, om het zo te zeggen, een soort  ‘melodisch industrial’ tintje, prachtig gewoon.

Naast de up-tempo nummers zijn er toch twee songs die enorm in het oog springen. ‘Ok’ en ‘Song of Independence’ zijn zowaar een soort ballads. Gedragen door een zweverig streepje piano/keyboard geluid, wordt een intieme en intense sfeer gecreëerd. Deze worden versterkt door de in deze nummers diepgaande stem van Emelie, zowaar een kippenvel moment dat het beste doet hopen voor de toekomst. Het zijn twee nummers die een andere kant van Psy’Aviah laten zien die we nog niet echt kenden, mooi zo!

Er is ook op dit album plaats voor een samenwerking met andere artiesten. Eén van de meest in het oog springende is toch wel ‘Home’ met de medewerking van Lis van den Akker. Eén van de andere sterkste punten van Psy’Aviah is het gebruik van heel strakke electro drumbeats, dat is op dit album niet anders, mooi voorbeeldje hiervan is ‘Procedure to Mistrust’.

‘Extrospection’ zijn dus remixes van songs van het album, maar ook dit deel is toch interessant om nader te beluisteren net omdat ze een andere ‘touché’ geven aan de songs. Neem nu de remix met Leather Strip op ‘SOS overdose’ of de twee remixen van ‘Ok’ zijn niet zomaar opvullertjes, nee integendeel. Het zet de ‘experimentele‘ kant van Psy’Aviah nog eens extra in de verf.

‘Introspection-Extrospection’ is een album geworden dat niet zomaar voort borduurt op het gekende geluid van de band. Ook al blijven ze hun EBM sound getrouw, ze durfven ook andere wegen in te slaan. Daarom alleen al is dit album het waard om het aan te schaffen voor de liefhebbers van EBM en alle andere vooral donkere electro genres.

Tracklist Introspection

01. SOS Overdose
02. Procedure To Mistrust
03. On My Own
04. Deep Dark Desire (feat. Kari Berg)
05. Virtual Gods
06. Ok
07. Nouveau Quiche (feat. MC Dééjoohcéé & Thomas C Beerten)
08. The Worst In Me
09. Timor
10. Human Garbage
11. Song Of Independence
12. My List
13. Wired Life
14. Home (feat. Lis van den Akker)

Tracklist Retrospection

01. Ok (M.I.K.E. remix)
02. Virtual Gods (Radical G remix)
03. SOS Overdose (Noisuf-X remix)
04. Song Of Independence (remix by Ghost of Ghost & Writer)
05. Ok (Freakangel remix)
06. Virtual Gods (SAM remix)
07. SOS Overdose (BAK XIII remix
08. Tired (Misery rendition)
09. Something Evil (Chaos All Stars feat. Mona Roukachi rendition)
10. Home (Hartung & Schleinitz rendition)
11. SOS Overdose (Leæther Strip rendition)
12. The Worst In Me (NTRSN rendition)

Categorie: