Van Canto - Break the Silence

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Het vierde studio album van Van Canto heet "Break the Silence". Een goed gekozen titel, want dat doen ze zeker en vast met hun a capella metal.

Van Canto is een unieke band. Ze bestaan uit zes fanatiekelingen die muziek maken zonder instrumenten, met uitzondering van een drum. Ze maken namelijk a capella metal. Elke artiest behalve de drummer is slechts in het bezit van een microfoon. Ze bestaan uit een vrouwelijke en mannelijke zang, een basvocalist, twee gitaarvocalisten en een drummer. Met hun nieuwe album Break the Silence laten ze weer een uniek staaltje a capella metal op ons los.

Deze vierde plaat van Van Canto begint leuk met "If I die in Battle". Een zachte strofe door Dennis gezongen, gevolgd door Inga en daarna komen de andere stemmen erbij. Het heeft tevens een refrein dat blijft hangen. Een goede opener.
 
"The Seller of Souls" is de tweede track en was al voorheen te horen op Napalm Records' Android applicatie. Waarom ze echter voor dit gekozen hebben is raar, het vorige nummer bijvoorbeeld blijft veel meer hangen in de gedachten. Het begint goed, maar het refrein wordt teveel herhaald, waardoor na enige luisterbeurten op skip of next kan geduwd worden door menig luisteraar.
 
Net zoals op alle andere albums zou dit album niet compleet zijn met enkele covers. De eerste is "Primo Victoria" van Sabaton. Hier ontbreekt ergens iets, het is haast een 'akoestische' versie van Van Canto om het zo te beschrijven. Ze slagen er niet volledig in om de gitaargeluiden volledig en goed te laten overkomen, zoals ze dat bij andere covers wel doen. Sabaton zanger Joakim Broden komt in bepaalde stukken meezingen. Een goeie cover, maar er zijn betere op voorgaande albums.
 
De volgende track is "Dangers in my Head". Vooral de vocals van Dennis worden hier in de verf gezet. Naarmate het nummer vordert komt ook Inga erbij. Hier krijgen we ook een mooie gitaarsolo te horen, deze keer van een echte gitaar (of althans een geluid dat er sterk op lijkt en niet van een stem afkomstig is), terwijl de mannen rustig eromheen 'domdomdom'en'.
 
"In Black Wings of Hate" staat Inga dan weer centraal. De titel komt voor bij de gitaarvocals, mooi tussen hun sound zingen ze met hun basstemmen black wings of hate. Het 'instrumentale' stuk doet wat denken aan The Bard Song van Blind Guardian.
 
"Met Bed of Nails" gaat het er wat ruwer aan toe dan het in het vorige. Dit is een cover van Alice Cooper en is wel zeer goed gedaan. De vrij ruwe tekst van shockrocker Alice is hier nog duidelijker dan in het origineel. Ook hier is een echte gitaar te horen of in elk geval een ander instrument dat het nabootst in plaats van de stem van iemand van de band. Zeer geslaagd dit nummer, misschien wel het beste tot nu toe.
 
"Spelled in Water" is een echt akoestisch nummer, je hoort duidelijk een akoestisch gitaar. De a capella vocals worden wat rust gegund. Over rust gesproken, dit is het rustigste nummer op het album. Heel mooi, je droomt er bij weg.
 
De vocalisten zijn duidelijk uitgerust bij het volgende nummer: "Neuer Wind". Een Duitstalig nummer, de moedertaal van deze band. Hier ook een echte a capella solo, die later wordt aangevuld met dat gitaargeluid, zeer mooi gedaan.
 
"The Higher Flight" gaat dezelfde richting op, maar is iets melodischer. Het begint vrij snel, maar zwakt naarmate het lied vordert wat af. Ramdamdam momomomo domdomdom!
 
Afgesloten wordt er met "Masters of the Wind". Een gewoonweg subliem nummer met Inga als vocals. De a capella vocals hummen wat mee op de achtergrond van de piano, verder zijn er geen vocalen. Dat Inga een prachtige stem heeft is op dit nummer het best te horen. Fly away to rainbow in the sky.
 
Met dit nieuwe album bewijst Van Canto zichzelf weer. Er springt echter geen enkel nummer uit zoals dat bij vorige albums wel het geval was. Niet slecht, maar verwacht niets nieuws. De eigen nummers hoeven ook deze keer niet onder te doen voor de covers, dat moet zeker gezegd worden.

Tracklist:

  • If I Die In Battle
  • The Seller Of Souls     
  • Primo Victoria
  • Dangers In My Head     
  • Black Wings Of Hate
  • Bed Of Nails     
  • Spelled In Waters     
  • Neuer Wind     
  • The Higher Flight     
  • Master Of The Wind
Categorie: