Draconian - A Rose for the Apocalypse

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Draconian - A Rose for the Apocalypse

draconian_a rose for the apocalypse.jpgGothic Doom metal fenomeen Draconian is aan hun vijfde studio album toe. Dit nieuwe album getiteld ‘A Rose for the Apocalypse’ komt op 24 juni 2011 in Europa uit en toont aan dat Draconian nog steeds tot de besten in hun genre behoren.

Het Zweedse Draconian staat gekend om hun gothic doom metal. Hun trage, donkere muziek is voer voor elke doom metal liefhebber. De band draait vooral om hun twee vocalisten: Anders Jacobsson en Lisa Johansson. Deze unieke combinatie van kristalheldere vrouwelijke vocalen en donkere, zware grunt zijn het kenmerk van Draconian.

Wie echter iets vernieuwend verwacht van dit nieuwe album, zal teleurgesteld zijn. Draconian brengt met dit nieuwe album opnieuw hun gothic doom sound zoals die klinkt op alle voorgaande albums. Niets vernieuwend, maar daarom niet slecht. De fans van het genre kunnen opnieuw genieten van heerlijke, donkere muziek. De melancholie druipt er opnieuw af en de donkere passages waarbij enkel Anders te horen is zijn gewoonweg machtig. Ook de duetten samen met Lisa zijn prachtig, maar vooral de duistere grunt brengt het doom gevoel tot een hoogtepunt.

Muzikaal is de plaat zoals reeds gezegd traag, wat die intense, donkere sfeer gecombineerd met de stemmen oplevert. Bij sommige liedjes kan de muziek vergeleken worden met het zachtere werk van Opeth. Als vergeleken wordt met de eerste albums hoor je dat de band muzikaal gegroeid is, maar dit is niets nieuws in vergelijking met het vorige album Turning Seasons Within. Wel kan er gezegd worden dat voorgaande albums meer variatie hebben, deze nieuwe cd komt hierdoor eigenlijk zwaarder over dan de vorige. Dit is ook te wijten aan de gitaren die zwaarder doorklinken met momenten.

De tracklist:

  • The Drowning Age
  • The Last Hour Ancient Sunlight (link naar youtube clip: klik hier)
  • End of the Rope
  • Elysian Night
  • Deadlight
  • Dead World Assembly
  • A Phantom Dissonance
  • The Quiet Storm
  • The Death of Hours
  • Wall of Sighs

Geen vernieuwingen of nieuwe wendingen, maar gothic doom metal zoals het moet. De intensiteit en de donkere sfeer worden opnieuw goed tot uiting gebracht, waardoor A Rose for the Apocalypse voor de fans van het genre een aanrader is. Draconian bewijst opnieuw maar eens hun talent.

Draconian zal in België op 23 oktober op het Metal Female Voices Festival te zien zijn in de Oktoberhallen te Wieze.

Geschreven door Tim Vermoens

Categorie: