Vly - I/Time

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Vly

Album: I/Time

Genre: Postrock / Progrock

Label: The Laser's Edge

Score: 86/100

Vly situeert zich in de muzikale cosmos, ergens in een ver zonnestelsel, waar bands als dEUS en Sigur Ròs elkaar ontmoeten bij een behaaglijk knisperend kampvuur.

Wat dit debuut bij voorbaat al speciaal maakte, is het feit dat de Brit Karl Demata (gitaar) en New Yorker Keith Gladysz (zang) deze plaat hebben afgewerkt zonder elkaar hiervoor te ontmoeten. Straks zal blijken dat dit geen artificiële impact heeft op het geluid van I/Time. Uiteraard is dat hoofdzakelijk te danken aan het geweldige klankpalet dat de Italiaanse Elisa Montaldo (keyboards) toevoegde aan de complexe postrock van Vly.

Dit internationale gezelschap wordt verder aangevuld door klassieke bassist Chris Heilmann en de Zweedse drummer Mattias Olsson. En zo maakten internetconnecties via Skype en Dropbox deze opmerkelijke plaat mogelijk!

Het in het oog springend kwartet Time/Time Elapsed/Time Remembered/Time Forgotten doet ons elke notie van tijd (what else?) verliezen en presenteert Vly in uitstekende conditie. Breed uitgesponnen, vrolijk kabbelend, maar steevast gedrenkt in zoveel pathos en weemoed dat we elke activiteit staken en alleen nog maar kunnen luisteren en meegezogen worden door de bedwelmende stem van Keith Gladysz.

In Headache verliest Vly alle spankracht die was opgebouwd, maar kijk… Out of the Maze zet dit euvel met verve recht en het Hammond orgel werkt verfrissend. Hier klinken Mintzkov en Band of Skulls als voornaamste referenties door. Erg sterk nummer! Hypnotic neemt ons mee op dezelfde hypnothiserende trip als Time. Hier halen we met Devastations opnieuw een sterke referentie uit de schuif. Silver Beaches is té zeemzoet opgevat om het niveau van de plaat te halen ondanks dat de band hier nogmaals aantoont verduiveld goed te beseffen hoe een perfecte melodie tot stand komt.

Message in the Water klinkt erg psychedelisch en lijkt een ‘hidden track’ van Pink Floyd’s ‘Wish You Were Here’. Desondanks geen nummer dat echt beklijft. Na elk minder nummer slaat Vly met kordate doch zachte hand terug en Dark Days vormt hierop geen uitzondering. De klankkleur zet de titel extra in de zwarte verf en laat de cd crescendo eindigen. Wat is de Perfect Place om ‘I/Time’ te beluisteren? Every place seems perfect to us. Dit nummer trekt echt wel de Pink Floyd-kaart, maar wel zo overtuigend dat we er stiller en stiller door worden. Pyschedelica en progrock vormen hier de perfecte symbiose. Geweldig nummer!

Gun Vly meerdere luisterbeurten en de kans is reëel dat ‘I/Time ‘ niet meer uit uw podcast verdwijnt. En we gaan heus niet moeilijk doen over een paar té afgelikte stranden en verdronken boodschappen in het water. Met vijf nagenoeg perfecte songs komen ze toch op onze uitgebreide eindejaarslijst te staan. Een debuutplaat kan na dergelijke analyse dus als uiterst geslaagd gelabeld worden.

Tracklist:

  1. Circles
  2. Time
  3. Time elapsed
  4. Headache
  5. Out of the maze
  6. ​Hypnotic
  7. Time remembered
  8. Silver beaches
  9. Message in the water
  10. Dark days
  11. Perfect place
  12. Time forgotten

Meer info over Vly:

vly i/time cover

Categorie: