The Gentle Storm - The Diary

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: The Gentle Storm

Album: The Diary

Genre: Female fronted metal

Label: Inside Out Music

Score: 77/100

Vandaag de dag moet alles een ‘concept’ hebben. Horecazaken, winkels, verjaardagsfeestjes, fuiven, festivals, loopwedstrijden, … Allemaal verkondigen ze met een zekere fierheid dat ze een uniek concept hebben dat hen onderscheidt van de concurrentie binnen hun welbepaalde niche van werken. Niet zelden is dat bewuste concept een schaamlapje om de hectoliters gebakken lucht die men in werkelijkheid vertegenwoordigt te bedekken. Het is een wreed lot voor een term die ooit vanuit de filosofie ontstond om nu verwaterd te zijn tot een samenraapsel van ideeën dat één of andere marketingboy, tussen twee zakenlunches in, op de achterkant van zijn visitekaartje heeft gekribbeld.

In de muziekwereld zijn conceptalbums een plaag die ondertussen al een verre voorgeschiedenis heeft. Alhoewel er schitterende tegenvoorbeelden zijn (‘Seventh Son…’ van Iron Maiden, ‘Operation Mindcrime’ van Queensrÿche, de halve discografie van Rush, …), staat de term niet zelden garant voor vergezochte (‘A Journey Through The Secret Life Of Plants’ – Stevie Wonder), aan alle kanten rammelende (‘Kilroy Was Here’ – Styx) of ronduit misselijkmakend slechte( ‘Lulu’ – Lou Reed + Metallica) uitingen van artistieke overmoed en zelfoverschatting.

Toen ik bijgevolg hoorde dat ‘The Diary’ een conceptalbum was van het nieuw opgerichte The Gentle Storm had ik dus alvast extra sarcasme en ironie ingekocht. Het betreft hier het zoveelste kindje van multi-instrumentalist Arjen Lucassen die eerder de metalwereld al verbaasde met een hoeveelheid aan bands en muzikale experimenten met als bekendste exponenten Ayreon, Guilt Machine, Ambeon en Star One. Voor dit project wist hij niet minder dan Anneke van Giersbergen te strikken, tot nader order nog steeds één van de strafste vrouwelijke rockstemmen ter wereld.

Het concept dan. ‘The Diary’ is een dubbelalbum waarop op beide platen dezelfde nummers terug te vinden zijn. Op de zijde ‘Gentle’ vind je de nummers in folk en akoestische versie, de zijde ‘Storm’ geeft diezelfde nummers een metalbad. Het is een bijzonder interessante luisteroefening om de nummers één voor één in beide versies te beluisteren. Op die manier valt ook op welk immens werk het moet geweest zijn om de arrangementen telkens aan te passen aan de stijl waarin het uitgevoerd wordt. Het is ook een eclatant bewijs van het talent van Lucassen als componist.

U zou het van mij niet anders verwachten maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de ‘Storm’ versie van de nummers. In zijn uitgeklede folkversie is Heart Of Amsterdam bijvoorbeeld een weliswaar aardig deuntje maar wanneer je er elektrische gitaren aan toevoegt en van Giersbergen haar strot wat verder mag opentrekken is het plots een bijzonder sterke rocker die uitnodigt tot veelvuldig herbeluisteren. New Horizons is in akoestische versie zelfs ronduit irritant door de prominente rol van de verfoeilijke panfluit. In de metalen versie wordt dat gehate instrument gelukkig in een bijrol geduwd waardoor het net draaglijk wordt.

In ieder geval is dit voor de verandering eens een interessant conceptalbum dat bovendien meer dan degelijk wordt uitgevoerd. Het ideale album voor metalheads die voor de prijs van één album er twee krijgen waarvan het ene schijfje kan opgelegd worden wanneer de ouders op bezoek zijn en het andere gebruikt kan worden om diezelfde familieleden met enige aandrang naar huis te jagen.

Tracklist:

  1. Endless Sea
  2. Heart Of Amsterdam
  3. The Greatest Love
  4. Shores Of India
  5. Cape Of Storms
  6. The Moment
  7. The Storm
  8. Eyes Of Michiel
  9. Brightest Light
  10. New Horizons
  11. Epilogue: The Final Entry

Meer info over The Gentle Storm:

the gentle storm the diary cover

Categorie: