Mabel Greer's Toyshop - New Way Of Life

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Greer's Toyshop - New Way Of Life Artiest: Mabel Greer's Toyshop

Album: New Way Of Life

Genre: Progressive Rock

Label: RSK

Score: 35/100

Owner of a Lonely Heart is wellicht de bekendste hit voor de Britse progressieve rockband YES. Voor YES, YES was, was YES, Mabel Greer’s Toyshop en nu na 45 jaar wordt YES weer MGT. 45 jaar rijper maar in dit geval ook 45 jaar stilgestaan. 'New Way of Life' mag dan wel doen hopen op iets nieuws, de houdbaarheidsdatum van MGT is duidelijk al een tijdje verlopen.

Gelukkig voor MGT is een recensie per definitie subjectief, dus gelieve hier rekening mee te houden bij het lezen van onderstaande, persoonlijke mening. Ondanks mijn job als sociaal werker, wat inhoudt dat ik getraind ben in het opzij schuiven van vooroordelen, ben ik tijdens het beluisteren van 'New Way of Life' geconfronteerd met de correctheid van mijn eerste indruk. Het moet na twee minuten Electric Funeral geweest zijn dat ik dacht: “moet ik deze oubollige plaat echt uitluisteren?” Het heeft dan ook moeite gekost om effectief vol te houden.

Laat ik beginnen met het feit dat deze plaat bij Festivalblog.be terechtkwam, al een miscasting moet geweest zijn. Onder het mom van progressieve rock door de mazen van het net geslopen zonder in de titel enige vorm van evolutionaire ontwikkeling van het genre mee te nemen. Stel je voor dat je in de jaren 60 naar een sterrenrestaurant gaat dat zeer degelijk is en je na 45 jaar hetzelfde op je bord krijgt; sorry, no can do… Bijgevolg zal iedere liefhebber van hedendaagse progressieve rock, nimmer de psychedelische en symfonische sixties sound van weleer in gedachten hebben. Laat staan de traagheid van de nummers, waarbij er toen ter tijd nog flower power softdrugs gerookt werd en de liefde voor en door iedereen verspreid werd.

Darwin’s theorie ging uit van survival of the fittest, wie niet mee evolueert, sterft uit, ofte stilstaan is achteruitgaan. Onder het mom dat retro opnieuw hip is, dacht MGT wellicht een graantje te kunnen meepikken. Helaas is retro pas echt hip als het past in de huidige (muzikale) maatschappij, waarbij oude en nieuwe krachten gebundeld worden, en zich een nieuwe relevantie aanmeet. De relevantie van MGT zal bijgevolg enkel te vinden zijn bij nostalgische zestigplussers die graag hun puberjaren opnieuw beleven. Nieuwe zieltjes zal MGT met New Way Of Life helaas niet winnen.

Omdat ik ook geen onmens ben en ik niet als arrogante zwartschrijver wil doorgaan, toch ook nog een streep bewondering voor een bende zestigers en zeventigers die blijven investeren in hun passie. Uit de grond van mijn hart hoop ik dat de reünieconcerten voor iedereen op het podium en de zaal een fantastische trip down memory lane wordt.

Tracklist: 

  1. Electric Funeral
  2. Get Yourself Together
  3. New Way Of Life
  4. ​Beyond and Before
  5. Sweetness
  6. Images of You and Me
  7. My Only Light
  8. King and Country
  9. Oceans
  10. Singing To Your Heart
  11. Jeanetta

Meer info over Mabel Greer's Toyshop:

Mabel Greer's Toyshop New Way Of Life cover

Categorie: