Hammer Fight - Profound and Profane

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Hammer Fight

Album: Profound and Profane

Genre: Rock/metal

Label: Napalm Records

Score: 62/100

De Amerikaanse band Hammer Fight is zo’n band die je niet in een enkel genre kunt stoppen. Niet een gewone thrash metal band, maar je kunt er gerust nog een vleugje speed metal, hardcore, punk, … bijwerpen om aan hun muziek te komen. Nu zou je kunnen denken: “hmmm ja, niet zo speciaal, er bestaan wel nog zo’n bands”. Inderdaad, maar slaagt Hammer Fight er in om er iets unieks van te maken? Met ‘Profound and Profane’ brengen deze heren hun tweede studioalbum uit.

Om het album te openen is er helemaal geen intro nodig. De drums beginnen en het tempo zit er dan ook onmiddellijk in. Het eerste nummer Picking up Change is een echt thrashy nummer. Heerlijk vlug, vettige vocals, ruige riffs, … meer heb je niet nodig om er een goed nummer van te maken. Iets na halverwege even wat op adem komen om er dan een solo van jewelste tegen aan te smijten, ja hoor, dit nummer is goed! Het tweede nummer gaat eigenlijk op dezelfde lijn verder. Een vlug begin, rustiger midden en terug een vlug einde. Persoonlijk werd ik al bang voor de rest van het album, in het genre is het namelijk makkelijk om steeds dezelfde techniek te gebruiken. Nu, niet dat het nummer slecht is, integendeel, maar het kon evengoed het tweede deel zijn van het eerste nummer. Een beetje afwisseling komt er eigenlijk al onmiddellijk, het derde nummer begint namelijk wat trager. Naar het midden toe daalt het tempo nog wat, waardoor het toch een ander nummer is. Er komt zelfs een bijna akoestisch gedeelte in voor om er daarna terug goed in te vliegen.

Na 2 nummers die wat op hetzelfde elan verder gaan als het begin van het nummer, volgt er een leuk intermezzo. Low & Broken komt welgekomen en breekt het album toch wel een beetje met naar het einde toe toch wel terug een leuke gitaarsolo. Daarna volgen er een voor een sterke nummers, maar in het geheel lijkt het nu net allemaal wat veel op elkaar. Dat is jammer, want mocht er hier en daar wat afwisseling zijn, dan zou het album wat beter ineen zitten en zou er alleszins geen eentonigheid inzitten. Het blijft goede muziek, maar ieder nummer is zowat op dezelfde manier opgebouwd. En die structuur is zoals ik bij het tweede nummer al vermeld heb. Persoonlijk vind ik ook heel wat invloeden van de meesters van Metallica en Pantera, maar, welke band in het genre heeft daar nu geen invloeden van? Met het voorlaatste nummer The Crate bevestigen de mannen van Hammer Fight dat ze eigenlijk heel wat potentieel in zich hebben. Het volledig instrumentale nummer zit enorm goed in elkaar, tempo’s wisselen zich vaker af en het nummer bevat zeer sterke gitaarlijnen. Dit zijn toch wel zeer leuke 5 minuten tijdens het beluisteren van dit album. Het laatste nummer bouwt rustig op om er dan terug stevig tegen aan te gaan. Het album wordt op deze manier wel goed afgesloten. Het typische geluid van de band zorgt er voor dat je, na het vorige nummer, terug beseft wat voor muziek op het album staat.

Met 'Profound and Profane' brengt Hammer Fight een degelijk album af. Sterke nummers en vooral een mooie eigen sound. Jammer genoeg is er net iets teveel van hetzelfde op het album waardoor er weinig afwisseling in zit. Gelukkig geeft The Crate ons een voorbeeld van hun kunnen, want ze kunnen het alleszins wel! Deze nog behoorlijk jonge band kan nog heel wat leren en dan kunnen ze het volgens mij wel ver schoppen.

Tracklist:

  1. Picking up Change
  2. Target Acquired
  3. Into the Dark
  4. Good Times in Dark Ages
  5. Gods of Rock 'n' Roll
  6. Low & Broken
  7. Private Stock
  8. The Ultimate Sacrifice
  9. Cell Mates
  10. West Side Story
  11. The Crate
  12. Cult of Conceit

Meer info over Hammer Fight:

hammer fight profound and profane cover

Tags: 
Categorie: