Frank Zappa & The Mothers - Roxy The Movie (DVD)

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Frank Zappa & The Mothers

Album: Roxy The Movie (DVD)

Genre: Rock

Label: PIAS

Score: 82/100

Sommige wijn wordt beter met de jaren, sommige bands ook, en Frank Zappa bewijst met 'Roxy The Movie' dat live opnames ook 42 jaar na data relevant en vooruitstrevend kunnen zijn.

In de winter van 1973 speelt Zappa met zijn begeleidingsband The Mothers drie avonden na elkaar in het Roxy Theatre in Hollywood. Na jarenlang te liggen bestoffen in de familiekluis ever since, vonden Zappa’s nazaten het tijd dat deze opnames (op 16mm film) het wereldwijde licht zouden zien. Met de kerstperiode in het vooruitzicht en de release van Kurt Cobain's 'Montage of Heck' zouden kritische geesten kunnen opperen dat ook de melkkoeien en lijkenpikkers hier mee gemoeid zijn. Deze sceptische blik kan op bijval rekenen, de releasedatum met het eindejaar in het vooruitzicht zal wel zijn redenen hebben, maar dient ook van enige kanttekening te worden voorzien. 'Roxy The Movie' heeft namelijk niets aan relevantie en urgentie ingeboet sinds december ‘73. En dit omwille van volgende redenen:

1. Waar de huidige concertfilms grosieren in speciale camerastandpunten, het minutieus in beeld brengen van special effects en tegelijk het restje spinazie tussen de tanden van de gitarist te zien valt, ontbreekt het deze opnames vaak aan echtheid. Alles is tot in de puntjes voorbereid, met stappenplannen waarvan elke seconde beschreven lijkt te zijn. Een concertopname mag er weliswaar nooit in slagen de intensiteit van het live-gebeuren je huiskamer te doen binnensluipen, de natuurlijke camerastandpunten, op en rond het podium, maken van deze live-dvd toch een zeer persoonlijke ervaring. De action camera’s, die elke zweetdruppel in beeld brengen, en drones, die het publiek moeten vatten, zijn gelukkig nog niet uitgevonden, waardoor de beelden een grotere warmte en nabijheid uitstralen met een grotere dynamiek tot gevolg. Het zou heden ten dage een grote fout zijn, een cameraman door het beeld te zien lopen, maar is hier net één van die ontwapenende succesfactoren die het geheel menselijk maakt.

2. Kwaliteit gaat niet verloren met de jaren, maar is als een goede wijn die aan aroma’s en smaak wint. Hierbij gaat het niet enkel om de muzikale klasse van Frank en zijn kornuiten, de uitvoering en live-composities bezitten namelijk geen zwakke momenten. Deze performance profileert zich als prototype van gelijkwaardigheid tussen bandleden onderling en het aanwezige publiek. De manier waarop Zappa tijdens ‘Inca Roads’ de cameraman wijst op het feit dat hij beter de schuiftrompetsolo zou filmen is hier een mooi voorbeeld van. Dat hij tegelijk goedkeurend van de solo staat te genieten, illustreert de evenwaardige positie die de band inneemt.

3. Zappa slaagt er in geniaal gek te klinken, en te zijn, zonder hoogdravend of onbeluisterbaar te worden. De geheel absurd en humoristisch verwoorde inleiding van ‘Penguin In Bondage’ is slechts een voorproevertje van wat er muzikaal en interactief volgt en zal blijven volgen. Zappa ten voeten uit, alles vol humor gespijst, maar steeds funky en bovenmatig uitgebalanceerd. Met als extra boost voor de man in zijn zetel, het kwaliteitsniveau van de opname! Het wordt legendarisch wanneer ze bijgepoederd worden op het podium en Zappa tegelijk met zijn pink zijn band aan het dirigeren is.

Deze dvd draait ook enkel over muziek, Zappa gaat wel in interactie met het publiek, maar zonder het doel uit het oog te verliezen. Namelijk een ijzersterke muzikale show afleveren, zonder special effects of eindeloos gepalaver. 'Roxy The Movie' is het relaas van een bende geniale, met humor doorspekte muzikanten met de gezellige en menselijke freak Zappa als leading man. Al is hij bescheiden genoeg niet het centrum van het podium in te nemen.

De manier waarop Zappa Be-Bop Tango aankondigt zegt alles: “It’s a hard one to play, that’s why I don’t play”. Om daarna een conceptueel muzikaal kunstwerk te produceren met behulp van dansende vrijwilligers. En daarna, als toemaatje, een halfnaakte stripster aan het feestje toevoegt... Met een einde vol zinderende exploten als gevolg. Hopelijk bent u nog op zoek naar een geschikt kerstcadeau. 

Tracklist: 

  1. Something Terrible Has Happened
  2. Cosmik Debris
  3. Penguin In Bondage
  4. T'Mershi Duween
  5. Dog
  6. Meat (The Dog Breath Variations/Uncle Meat)
  7. RDNZL
  8. Inca Roads
  9. Echidna's Arf (Of You)
  10. Don't You Ever Wash That Thing?
  11. Cheepnis-Percussion
  12. Cheepnis
  13. I'm The Slime
  14. Big Swifty
  15. Be-Bop Tango (Of The Old Jazzmen's Church)

Meer info over Frank Zappa

Categorie: