Sanguine - Black Sheep

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: Sanguine

Album: Black Sheep

Genre:  Female fronted alternative metal/rock

Label: OMN Label Services / Rough Trade

Score:   87/100

Sanguine is de kleur van gestold bloed maar ook een vierkoppige alternatieve metal/rockband uit Exeter. De band gaat hard en lanceerde in 2012 haar debuut dat ondermeer in voorprogramma’s voor Megadeth en Skindred resulteerde. Nick (gitaar), Ross (bas) en Matt (drums) staan met graagte in de schaduw van het paradepaardje van de groep, met name de stem van zangeres Tarin Kerrey. Haar stem pleegt terroristische aanslagen op het prinsessenkasteel van Playmobil en het bereik is ongehoord buitenaards. Maar hoe klinkt de muziek van Sanguine zelf?

Breaking Out opent compromisloos en is een loodzware bom. De gitaarsalvo’s vormen gestaag de fundamenten van een onverwoestbare vesting waarboven Tarin als een feniks uittorent, of is feeks een betere omschrijving? Pretty girl is “Katy Perry on metal” met een “Garbage meets Korn”-flair en een onweerstaanbare groove. Hier worden we voor het eerst verliefd op de engel in Tarin. In Empty brult Nick mee wat lijkt te werken met een fel doorbloed Beauty & The Beast-gehalte. Leeg voelen we ons allesbehalve want de song situeert zich muzikaal in de vaarwateren van Deftones en is nagenoeg dé perfecte metal/rocksong.

Of Sanguine het antwoord is zoals Tarin zingt in Save me durven we te betwijfelen maar zelfs in de ultrapopsong Carousel eist ze onze aandacht onverminderd op. Niet meteen onze favoriete passage maar er valt in feite niets op aan te merken. Dit nummer klinkt als “Ik hou van u” met bengaals vuur en wolven in schapenvacht.

Eens Breathe Out is ingezet, vrezen we het ergste. Een ballade, oh neen?I De vrees is ongegrond. Het nummer is op zich waardeloos maar presenteert hier Tarin Kerrey als de beste zangeres die we in jaren hebben gehoord. Donkere wolken vallen uiteen en zorgen voor een feëerieke regen van klatergoud waartussen zonnestralen de atmosfeer behaaglijk opwarmen. Het slechtste nummer op de plaat maakt de grootste indruk. Erg speciaal moment.

De titelsong Black Sheep doet hier een verwoestende schep bovenop. Wat Tarin hier presteert is nooit vertoond. Binnen de context van deze ene song, zware metal met heuse Tool-dreiging, is ze eerst onze natte droom en pin-up van de maand, om later met een blinkend broodmes en razende blik van de ontbijttafel recht te veren en ons in de waanzin van de snoeiharde finale als een Jeanne d’Arc naar adem te doen happen. Nu weten we dus ook het aanvoelt in de hel te verbranden. Eén van de meest adembenemende songs dit jaar.

Social Decay is moddervette speed metal. We hebben onze vesting ondertussen versterkt met dubbelglas. Vergeefs! Tarin haalt de hoogste toonladders en het glas spat in het rond en laat een bloedbad achter als ze in het refrein de diepste grotten van haar strottenhoofd exploreert… Een oplawaai om u tegen te zeggen. De furie kent haar hoogtepunt alvorens ze in het zeemzoete The Blue Heather Nova definitief van haar engelentroon flikkert. The Whole World mag het wat ons betreft weten. Sanguine varieert voldoende en musiceert doorgaans op hoog niveau. Op geen enkel moment echter wettigt dit een tweede luisterbeurt. Muzikaal worden alleen platgetreden paden bewandeld.

Die wandeling speelt zich echter af op een rode loper en op die loper verschijnt een prinses. Tarin Kerrey is Cinderella en de Koningin Van Onderland in één gedaante en is met lichtjaren voorsprong de beste zangeres die we sinds lang hoorden en dé ultieme reden waarom ‘Black Sheep’  minstens tot na de eindejaarslijsten op onze playlist blijft figureren. Ze heeft de kracht en de stem om Sanguine een cultstatus aan te meten.

Tracklist: 

  1. Breaking out
  2. Pretty girl
  3. Empty
  4. Save me
  5. Carousel
  6. Breathe out
  7. Black sheep
  8. Social decay
  9. The blue
  10. Whole world

Meer info over Sanguine:

 

sanguine black sheep cover

Categorie: