Review Monster Magnet + Puppy @ De Kreun

Datum: 
zaterdag, 26 januari, 2019

We zijn nog geen jaar na de verschijning van ‘Mindfucker’ of Dave Wyndorf en co. trekken alweer op tournee doorheen het Europese continent. Vorige lente hadden we het genoegen om de Amerikaanse groep aan het werk te zien in een volgepakte Vooruit, deze keer trokken we richting concertzaal De Kreun in Kortrijk. Dat het optreden reeds geruime tijd op voorhand was uitverkocht, toont andermaal aan dat het Belgische publiek nog lang niet genoeg heeft van Monster Magnet. Werd het een even memorabele avond als in Gent het geval was of kon het stoner combo de verwachtingen niet inlossen? Het was aan Monster Magnet en opener Puppy om deze vraag te beantwoorden.

Onderling inwisselbare openers die het publiek nooit helemaal overtuigen, we zagen ze helaas al vaak genoeg aan het werk. Na zaterdag behoren we dan niet per se tot de fanbasis van Puppy, we werden allerminst overvallen door een gevoel van onverschilligheid. Het contrast tussen enerzijds de honingzoete popdeuntjes en anderzijds de zwaardere, metalgeoriënteerde passages was opvallend. Zo opvallend zelfs dat het richting verwarring neigde. We vonden er niets aan maar konden evenmin onze blik van het podium afwenden. De roze nepvlammen versus het verbeten drumwerk. De hipsterallures van de zanger/gitarist versus het betere rifwerk. Het Londense trio lijkt wel een vleesgeworden paradox! Polariserend, uniek en vermoedelijk ongeschikt voor de stoerdere liefhebbers van het genre: we zijn er nog steeds niet helemaal uit. Aangezien Puppy slechts een enkele langspeler op het conto heeft staan - het eerder deze maand verschenen ‘The Goat’ -  was er geen groot repertoire om uit te putten. Gedurende de goed veertig minuten durende set kwamen onder meer Black Hole, Just Like You, World Stands Still en Demons aan bod.

Het was net geen half tien toen De Kreun zich met een geur van okselzweet en marijuana vulde. U raadt het goed: de tijd voor Monster Magnet was aangebroken! Het magistrale openingsnummer Dopes To Infinity bracht ons meteen in de juiste sfeer. Kort hierna werd de openingsrif van Rocket Freak uit de gitaar van Phil Caivano geperst. Een recente compositie die aantoont dat de Amerikaanse groep het nog niet verleerd is. Feilloos overschakelen van hedendaags werk als When The Hammer Comes Down naar klassiekers als Look to Your Orb for the Warning of Negasonic Teenage Warhead: het is een  koud kunstje voor Dave Wyndorf en muzikanten. Met het zoals steeds massaal meegebrulde Space Lord leek de avond op een vervroegd einde af te stevenen. Onze favoriete stoners trokken zich even in de coulissen terug alvorens een instrumentale versie van CNN War Theme in te zetten. Toen het een tiental minuten later de beurt was aan Powertrip, wisten we dat het optreden tot een einde was gekomen. Even betoverend als die lenteavond in Gent mocht het dan niet zijn, hiervoor zat er te weinig tijd tussen beide passages en ontbrak het soms wat aan spontaniteit, het loonde zoals steeds de moeite om Monster Magnet aan het werk te zien.

Voor meer optredens in De Kreun, kan u steeds terecht in onze concertkalender.

Categorie: 

Beluister onze Spotify GigView on tour playlist!