Review John Cale @ M-idzomerfestival (Leuven)

M-idzomer festival in Leuven is een 4 daags festival dat doorgaat in het museum van Leuven. Het is heel centraal gelegen in het centrum dicht bij het station en er zijn naast optredens ook plaats voor comedy, woord en dans. Een combinatie die zowel jong en oud ten zeerste aanspreekt, meer info: http://www.m-idzomer.be/ wij gingen voor het muzikale gedeelde.

Dat muzikale gedeelte was niemand minder dan John Cale, een van de leden van Velvet Underground. De band waar hij eind jaren 60 deel van uit maakte met oa. ook Nico en Lou Reed.
Door files envertragingen van treinen en het zoeken naar parking jammer genoeg de voorprogramma's gemist. Hannan Peel was volgens bronnen zalig, alleen al dat intieme optreden in de achtertuin van het museum moet als het ware magisch geweest zijn, maar helaas dus gemist.

Dat magische was er dus ook bij een goed op dreef zijnde John Cale die er duidelijk zin in had. Met een vrij eigenzinnige setlist, voornamelijk uit zijn solo werk. De drummer en gitarist gingen er ook stevig tegenaan. De gitaar solo's waren met momenten magistraal te noemen. Een combinatie van ingetogen momenten op keyboard en "up tempo" stukken op de gitaar zorgden voor een heel gevarieerd top-concert. John was trouwens nog opvallend goed bij stem en de locatie alleen al, die intieme sfeer pasten heel goed bij de muziek van Cale. Puur muzikaal was dit dan ook genieten en er waren heel veel kippenvel momenten.

De instrumentale stukken, de solo's tussen Cale en zijn gitartis bvb. waren zo van die intense momenten. De nodige variatie werd gecombineerd met zowaar leuke interacties naar het publiek toe, dat is bij artiesten als hem niet altijd het geval. Het publiek genoot er ten volle van en vroeg Cale dan ook helemaal terecht terug voor een bisronde.

Jammer genoeg beperkte Mr. Cale zich tot één ingetogen gebracht nummer waardoor de ultieme "kers op de taart" een beetje ontbrak, een beetje een anti-climax van een voor de rest subliem optreden. Ondanks dat hebben we dus vanavond wederom genoten van toch een sterk concert van een van onze jeugdhelden.

M-idzomerfestival gaat nog door tot en met zondag. Een aanrader voor wie een leuk avondje wil beleven in een magische omgeving, vol muziek , dans en theater.

Categorie: