Review Accept - The Rise of Chaos

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Accept

Album: The Rise of Chaos

Genre: Heavy Metal

Label: Nuclear Blast

Het gaat goed met de Teutoonse metallers, bedankt dat u het vraagt. Kreator, Sodom en Destruction brachten vorig jaar uitstekende nieuwe albums uit, Tankard trakteerde ons eerder dit jaar al met een nieuw, geweldig album en enkele posts lager op uw favoriete webstek kon u ook al onze review van de nieuwste van Rage lezen. Ook Accept verkeert in blakende gezondheid, getuige hiervan hun nieuwe album The Rise Of Chaos dat net verschenen is op het Nuclear Blast label.

Het verhaal van Accept is er nochtans één vol hindernissen geweest en de meesten onder u wellicht min of meer bekend. Opgericht in 1976 door Udo Dirkschneider (vocals), Wolf Hoffmann en Gerhard Wahl (gitaren), Peter Baltes (bas) en Frank Friedrich (drums), kende de band grote, commerciële successen met platen als I’m a Rebel, Restless and Wild, Balls to the Wall en Metal Heart. Interne strubbelingen waren echter ook schering en inslag. In 1989 splitte de band een eerste maal maar in 1992 kwamen ze alweer samen. In 1997 gooide Udo het bijltje er een tweede keer bij neer en leek de split definitief. Na een aarzelende herstart in 2005 waarbij Udo wel mee wilde touren maar geen nieuw materiaal wilde opnemen besloten de andere leden om Mark Tornillo als vaste nieuwe zanger aan te werven. In 2010 volgde dan met Blood of the Nations het eerste nieuwe studio album in veertien jaar tijd. Stalingrad (2012) en Blind Rage (2014) volgden. En dan is er nu The Rise of Chaos, het vijftiende album op de teller en het hoeft in geen enkel opzicht onder te doen voor zijn veertien voorgangers. Tien lappen oerdegelijke metal krijgen we voorgeschoteld met een totale duur van ongeveer 46 minuten, een good old fashioned albumduur dus.

Met de komst van Tornillo heeft Accept op gebied van lyrics ook een wending genomen. Geen slogans vol metal clichés meer maar wel sociaal kritische teksten, vaak ook geïnspireerd op geschiedkundige feiten. Tornillo houdt onze maatschappij een grote spiegel voor en het beeld dat we daarin te zien krijgen is niet meteen fraai te noemen. En dat is op The Rise of Chaos niet anders. De openingstrack klinkt hard en dreigend. Live by the Sword, die by the sword is een gezegde dat de mensheid maar al te goed kent maar blijkbaar niet wil begrijpen. Hole in the Head is een geweldige non-lovesong. Of wat moeten we anders denken van lyrics als “I need you like a hole in the head / you seduced me like a vampire, you’re a curse to all mankind”. Neen, volgens mij vind Mark deze dame echt niet leuk. Het titelnummer is een op een krachtige riff gebaseerd melodisch nummer waarin we nog eens een mooie opsomming krijgen van waar we naar toe gaan als we zo blijven verder doen. Het vierde nummer Koolaid begrijp ik niet echt, mogen we nu plots geen frisdrank meer gaan drinken of zo? Ik vind het eerlijk gezegd ook een beetje een saai nummer overigens. Neen, geef ons dan maar No Regrets, dat begint met een hakkende, ratelende riff en beukende drums. Of Analog Man, dat meer als bluesrock klinkt en waanzinnig grappige lyrics kent over iemand die niet echt meer mee is (en ook niet mee wilt zijn) met alle hedendaagse digitale toepassingen. “Man has flatscreens in 3D, my cellphone’s smarter than me / I’m an analog man trapped in a digital world / Don’t need no WiFi, just want my HiFi” zijn slechts enkele quotes uit deze hilarische digiblues.

Op What’s Done Is Done hoorde ik een voor mij compleet nieuwe Engelse uitdrukking “What is done is done, the bullet’s left the gun” en voor de rest is dit een aangenaam, catchy, uptempo nummer.  Dan volgen Worlds Colliding en Carry the Weight. Vooral dat laatste is snel, vurig en melodieus. Het afsluitende Race to Extinction begint traag met een lome Black Sabbath riff en rommelende drums en sluipt onderhuids binnen in je ziel. De tekst voorspelt een allesbehalve rooskleurige toekomst voor de mensheid. Voor Accept zelf echter ziet de toekomst er met dit sterke album onder de arm meer dan rooskleurig uit. Op 7 februari 2018 kunnen we dit nieuwe materiaal live aanschouwen in zaal Trix, Antwerpen. Ik zie u daar!

Tracklist: 

  1. Die by the Sword
  2. Hole in the Head
  3. The Rise of Chaos
  4. Koolaid
  5. No Regrets
  6. Analog Man
  7. What's Done is Done
  8. Worlds Colliding
  9. Carry the Weight
  10. Race to Extinction

Meer info over Accept:

accept the rise of chaos album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!