Review Amberian Dawn - Looking For You

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Amberian Dawn

Album: Looking For You

Genre: Abba Metal

Label: Napalm Records

"Amberian Dawn heeft met Looking For You hun eigen identiteit ten volle ontdekt. De mix van pop en metal lijkt te werken."

Amberian Dawn is een Finse band opgericht in 2006 door keyboardspeler Tuomas Seppälä. Sindsdien hebben ze al zes albums uitgebracht en zijn ze al vaak naar de Lage Landen afgezakt waar ze een fanbase hebben uitgebouwd. Initieel een symfonische band zoals er heel wat zijn, maar nu met Looking For You lijken ze hun eigen geluid volledig gevonden te hebben. Ze verwijzen er ook zelf naar: Abba metal.

That’s right, Abba meets metal. Schemeringen daarvan waren al in voorgaande albums hoorbaar, maar nu is dat overduidelijk. Dit door het overvloedig gebruik van keyboard en synths maar ook doordat er samengewerkt werd met oud Abba-lid Benny Andersson en de Finse artiest KEBU om dat perfecte geluid te creëren. Het is dus een ware mix van pop en metal. En dat maakt opener United meteen ook duidelijk. Veel keyboard en melodie en een passende stem van zangeres Capri Virkkunen. Alles klinkt vrolijk en oh zo catchy.

Hetzelfde is terug te vinden in Eternal Fire Burning, hier met ook een gierende gitaarsolo. Titeltrack Looking For You begint ook met een catchy keyboardmelodie en vloeit over naar een krachtiger ritmisch refrein. Opvolger Two Blades is van hetzelfde laken een broek.

Het mag natuurlijk niet eenheidsworst worden. Symphony Nr.1 Part 3 – Awakening is anders dan de vorige nummers. Zangeres Capri Virkkunen zingt hier samen met Fabio Lione (bekend van Rhapsody). Theatrale stukken die in een opera niet zouden misstaan vloeien over naar snellere stukken, een groot verschil binnen eenzelfde nummer. Daarna komt de Abba-metal (zie, het is al een term die ingeburgerd is) terug met Go For A Ride en Butterfly.

Opnieuw wat variatie met Universe. Een traag nummer, waarin Capri’s stem ten volle tot zijn recht komt. Een te verwachten nummer is een cover van Abba zelf. Lay All Your Love On Me krijgt voor de gelegenheid toch net dat metalkantje van Amberian Dawn mee. Het is zo goed gedaan dat je feitelijk amper verschil hoort met de andere nummers. Au Revoir is als het ware nog een outro, met nog bonustrack Cherish My Memory, een ouder Amberian Dawn nummer dat opgepoetst is en deze keer met Capri achter de microfoon.

Zoals gezegd, Amberian Dawn heeft met Looking For You hun eigen identiteit ten volle ontdekt. De mix van pop en metal lijkt te werken. Natuurlijk is en blijft het een niche en zullen ze geen grote concertzalen uitverkopen. Maar met niche is niks mis, integendeel.

Tracklist:

 1. United
 2. Eternal Fire Burning
 3. Looking For You
 4. Two Blades
 5. Symphony Nr.1 Part 3 – Awakening
 6. Go For A Ride
 7. Butterfly
 8. Universe
 9. Lay All Your Love On Me - ABBA cover
 10. Au Revoir
 11. Cherish My Memory Re-mastered (Bonustrack)

Meer info over Amberian Dawn:

amberian dawn looking for you album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!