Review Apocalypse Orchestra - The End Is Nigh

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: Apocalypse Orchestra

Album: The End Is Nigh

Genre: Folk Metal

Label: Despotz Records

Zweden en folk metal is een relatie die al jarenlang standhoudt. Een relatie die ons ook nooit zal vervelen. Apocalypse Orchestra is geen uitzondering op deze regel. We hebben hier wel niet te maken met de typische folk metal maar met een band die folk metal combineert met doom metal. Zelfs omschrijven ze zich als een band die een mix maakt tussen moderne en “medieval” muziek. Er wordt ook gewerkt met een ruim aanbod aan instrumenten, gaande van gitaren, een draailier tot doedelzakken en mandolines. Sinds 2013 vinden we Apocalypse Orchestra terug in vele zalen, hier proberen ze een live show te combineren met theatrale uitvoeringen. Soms zijn er zelfs extra acteurs en dansers op het podium of maken ze gebruik van geprojecteerde animaties. Despotz Records zag het potentieel en bood hen dan ook een platencontract aan.

Over de muziek kunnen we ook nu weer veel vertellen. We beginnen met de duur van de nummers. Deze ligt grotendeels tussen de 6 en 8 minuten. Het voorlaatste en laatste nummer duren dan weer iedere respectievelijk net geen drie minuten en net geen 11 minuten. We zijn dan ook vooral nieuwsgierig naar de manier waarop deze band de luisteraar geboeid kan houden. Een leuke doedelzak intro horen we in The Garden of Early Delights. Waarna de rest van de band invalt. Ik kon het niet helpen en moest aan Alex Agnew te denken op het moment dat zanger Erik begint te zingen. Naar het einde toe doet dit nummer ook een beetje denken aan een rustiger Ensiferum nummer. Een interessante manier om het debuut album op gang te trappen dus.

Pyre brengt de “medieval” sfeer met zich mee en we horen hier ook al enkele doom elementen terugkomen. Een rustig spektakelstukje met vele verschillende instrumenten. Als we nieuwsgierig zijn naar een nummer dat live gespeeld zal worden is het wel Flaggelants’ Song. Hier zal live wel iets moois van gemaakt worden. We horen eerst een koor en daarna wordt het nummer rustig op gang getrapt. Vooral het thema en het vertellen van een verhaal is wat in dit nummer centraal staat en dit is ook duidelijk hoorbaar. De rest van het album gaat eigenlijk verder in deze trend. Het korte To Embark is een leuk en aangenaam instrumentaal nummertje zonder al te veel poespas. Hier sluit Here Be Monsters perfect op aan. We krijgen een beetje de indruk dat dit nummer oosterse invloeden heeft en dat is ook zo. We horen hier ook de zwaardere gitaarstukken terugkomen. Hier horen we Erik ook af en toe wat screamen, wat hem niet misstaat.

Dit album is niet zomaar voor iedere liefhebber van folk metal moeten we toegeven. Het is een speciale band die ons ook specialere muziek brengt. De liefhebbers van doom die eens op zoek zijn naar iets anders kunnen hier hun hart wel luchten. Het is vooral uitkijken naar de live shows waar ze deze nummers gaan spelen. The End Is Nigh is een geslaagd debuutalbum voor de liefhebbers van dit genre. Een mooie mix tussen verschillende genres en verschillende instrumenten. Qua kwaliteit van opname kunnen we zeker niet klagen. Ieder instrument en ieder effect, al is het maar klein, is duidelijk hoorbaar wat bijdraagt tot een mooi geheel. The End Is Nigh is een album dat men kan blijven beluisteren en waarbij het niet moeilijk is om volledig in de sfeer op te gaan. 

Tracklist: 

  1. The Garden of Earthly Delights
  2. Pyre
  3. Flagellants’ Song
  4. Exhale
  5. Theatre of War
  6. The Great Mortality
  7. To Embark
  8. Here Be Monsters

Meer info over Apocalypse Orchestra:

apocalypse orchestra the end is nigh album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!