Review Art of Anarchy - The Madness

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: Art of Anarchy

Album: The Madness

Genre: Hard Rock

Label: Another Century

Art of Anarchy is een groep vol oude bekenden. Lead gitarist Ron “Bumblefoot” Thal verdiende al zijn sporen bij Guns ‘N Roses en  bassist John Moyer speelde in een vorig leven nog bij Disturbed. De gebroeders Votta Jon (gitaar) en Vince (drum) zijn ook al geen onbekenden in het rockmilieu. Door het schielijk overlijden van Scott Weiland zaten deze jongens wel plotseling zonder zanger. Gelukkig zat zanger Scott Stapp zonder band, nadat zijn Creed vriendjes een vliegende doorstart maakten met Alter Bridge.  Dat Stapp een heerlijke rockstem heeft, is dan ook nog eens mooi meegenomen.

The Madness is de opvolger van hun debuutalbum uit 2015. Scott Weilands stem klonk bij wijlen zeemzoet en soms fragiel, langs de andere kant voelde het op het debuutalbum een beetje aan alsof hij weinig voeling had met de songs van The Art of Anarchy, dit is met de nieuwe zanger bijna helemaal het tegenovergestelde. Scott Stapp groef diep in zichzelf en dit zorgt voor enkele pareltjes.  Ik licht er een paar uit.

Opener Echo of a Scream is een leuke binnenkomer en gaat over het trouw zijn aan jezelf en nooit te vergeten wie je ooit was, mocht je jezelf ooit verliezen.  Zoals al gezegd, bijna alle teksten zijn zeer persoonlijk voor Stapp, de man kampte dan ook met een serieuze alcohol- en drugsverslaving en zou een bipolaire stoornis hebben. Ook muzikaal is deze openingstrack genieten, met opzwepende drumpartijen, gepaste dubbele basdrums en een strakke gitaarsolo. The Madness werd gekozen als single en heeft de legendarisch zinnen, ‘The other side of fear is freedom, The other side of pain is healing. The madness keeps me from the other side ‘

Changed Man is een klassieke rockballad waarin Stapp een inkijk geeft in zijn relatieproblemen van enkele jaren geleden. Volgens Scott Stapp zijn het bijna letterlijk de woorden die hij tegen zijn vrouw zei, toen hij enkele jaren door een moeilijke periode ging. Het resulteert in een oprechte ballade. Opvolger A light in me, klinkt in tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, donker en dreigend. Dancing With the Devil is misschien wel het hardste nummer op het album.  Maar ook hier valt geen valse noot te bespeuren!

Conclusie, The Art of Anarchy is meer dan een supergroep. Scott Stapp vult met verve de leegte die Weiland achterliet en elk bandlid presteert op zeer hoog niveau. Fans van de band en het genre gaan smullen van dit album en nieuwe zieltjes zullen gewonnen worden!

Tracklist:

  1. Echo Of A Scream
  2. 1000 Degrees
  3. No Surrender
  4. The Madness
  5. Won't Let You Down
  6. Changed Man
  7. A Light in Me
  8. Somber
  9. Dancing With The Devil
  10. Afterburn

Meer info over Art of Anarchy:

art of anarchy the madness album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!