Review Ashtoreth - Morana

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Ashtoreth

Album: Morana

Genre: Dark ambient

Label: Unexplained Sounds Group

Morana is an ode to the Baltic and Slavic goddess of the same name. Her association to the seasonal rites of death and rebirth make her the perfect deity to anoint this music. Dit lezen we in de introductie van de nieuwste schijf van Ashtoreth. Deze omschrijving vat perfect samen hoe deze plaat aanvoelt, zullen we later vaststellen. Ashtoreth is het solo project van Peter Verwimp. Hij steekt zijn voorliefde voor drone, experimentele soundscapes en donkere ambient niet onder stoelen of banken. Dat heeft hij niet alleen met dit project, maar ook bij veel andere projecten ruimschoots bewezen. Morana is een nieuw hoofdstuk aan zijn ondertussen indrukwekkend oeuvre, waarbij pure duisternis, binnen een adembenemende omgeving, de rode draad doorheen het geheel blijkt te zijn. Er is echter veel meer aan de hand.

Elk van de songs heeft een duurtijd van circa 11 tot zelfs 26 minuten. Om de aandacht van de luisteraar dan scherp te houden, moet je wel uit heel bijzonder hout gesneden zijn. Nu, Peter is dat in ek geval. Dat bewees hij meerdere keren in het verleden. Hyberna is alvast zo een elf minuten lange trip, zo een song waarbij indrukwekkende drone je als het ware zullen hypnotiseren, en tot volstrekte rust brengen. Nee, geluidsmuren worden zeker niet afgebroken bij Ashtoreth. Maar meegevoerd worden doorheen een duister ritueel, waarbij dood en wedergeboorte akelig met elkaar verbonden zijn, dat is er wel bij. Kāla Nāg bijna vijftien minuten lang, sluit hier gewoon op aan. Met de ogen gesloten - verdomd moeilijk om op die manier een tekst te typen - voelt de muziek van Ashtoreth aan alsof we als het ware in een diepe, donkere trance belanden. Echter boezemt dit geen angst in, nog is er een dreigende ondertoon. Eerder daalt een gemoedsrust over ons heen, binnen die eerder venoemde donkere omkadering.

Tymor klokt af op 26 minuten en 52 seconden! En toch voelt het aan alsof die song in een mum van tijd voorbij is. Wat meteen het concept extreem buitengewoon maakt. Ondanks de lange duurtijd van elk van de songs, scheert het album in een bliksemschicht aan u voorbij. Net doordat je een uur lang ver verwijderd bent van de realiteit. Omgeven door een realiteit, gecreëerd door Ashtoreth, laat die donkere ambient niet zomaar een rustgevende indruk achter. Bij Wani Yetu lijkt het heel even dat die donkere walmen alsnog  je zullen verstikken, doodsangsten staan er echter weer niet op onze lippen. Maar het einde zien we wel naderen. Mensen met bijna dood ervaring omschreven dat einde alsof ze een licht zagen, volstrekt tot rust kwamen en plots geen stress of pijn meer voelden. Dat zelfde gevoel krijgen we ook bij het luisteren naar deze laatste song. Meer nog, het is de tendens over de gehele plaat.

Morana heeft - net als die Godin - een helende indruk op ons hart en onze ziel. Inderdaad voelt het aan alsof we eerst langzaam sterven, de dood in de ogen kijken en een traan wegpinkenw waarna een onaardse rust over ons neerdaalt. Om plots, op een al even intensieve en kalme manier, terug tot leven te worden gewekt. In een uur tijd dood en wedergeboorte naar voor brengen, zonder de luisteraar pijn te doen of trommelvliezen te doen barsten, dat is wat Ashtoreth op deze parel van een schijf doet. Weinig ambient artiesten slagen er bovendien in om de genezende kracht van die muziekstijl tot leven te wekken. Peter doet met ons veel meer dan 'ons tot rust brengen', hij raakt ons hart en ziel op een zodanig bijzondere wijze gedurende dat één uur pure magie, waardoor we plots de problemen en moeilijkheden in ons leven beter aankunnen. Een wedergeboorte die kan tellen, lijkt het ons. Morana zit boordevol donkere magie, die we enkel terugvinden in een wereld waar leven, dood en wedergeboorte elkaar kruisen, dat is onze eindconclusie. Luister daarom niet zomaar naar deze schijf, laat je tot volstrekte rust brengen en je zult zien, horen en vooral voelen, hoe deze muziek je tot ongekende oorden zal brengen. Wij waren naderhand compleet 'zen'. En zelfs dat is een understatement.

Tracklist:

  1. Hyberna
  2. Kāla Nāg
  3. Tymor
  4. Waní Yetu

Meer info over Ashtoreth:

ashtoreth morana album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!