Review Ayreon - Transitus

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Ayreon

Album: Transitus

Genre: Rock Opera

Label: Mascot Records

"Schitterende rock-opera van Arjen Lucassen, totaal anders dan het gewone Ayreon-oeuvre."

Met het tiende album van zijn geesteskind Ayreon slaat Arjen Lucassen een volledig nieuwe weg in. Niet alleen speelt het verhaal zich af in een wereld van geesten, maar door het aantrekken van nieuwe zangers en muzikanten en het gebruik van analoge instrumenten krijg je een ander geluid. Bovendien wordt elke song op een vertellende manier ingeleid door de diepe en charismatische stem van Tom Baker.

Het album start met een heuse epic van 10 minuten, waarin de dreigende muziek wordt verstrekt door een echt koor, strijkers en vleugelpiano. Met mooie tempowisselingen en de Gilmoureske gitaarsolo van Arjen is dit toch heel herkenbaar. Maar de rest van het album bevat meestal korte, goed in het gehoor liggende songs, waarbij een keur aan zangers en zangeressen het mooie weer maken. Vooral de hoofdpersonages Danny (Tommy Karevik van Kamelot) en Abby (Cammie Gilbert van Oceans of Slumber) brengen een sublieme vertolking, maar vergeet zeker niet de passages van o.a. Simone Simons, Marcela Bovio, Paul Manzi of Caroline Westendorp om er maar enkele te vernoemen.

Alles van progressieve rock over musical naar folky metal met bijhorende hurdy gurdy komt voorbij. Een onvervalste rocker met Dee Snider en Joe Satriani in de hoofdrol is eerder onverwacht, maar past perfect in het verhaal. De ballads zorgen voor kippenvelmomenten, terwijl de interactie tussen de stevige gitaarriffs en de blaasinstrumenten zorgt voor een speciale sfeerzetting. Wanneer je de muziek beluistert via het meegeleverde stripboek kan je perfect de verhaallijn volgen. Naast verschillende vinylversies is er ook een Earbook beschikbaar met 5 cd’s (waaronder de guide vocals en instrumentals) en een dvd (behind the scenes, trailers). Het is de moderne versie van een rockopera zoals ‘Jesus Christ Superstar’, die alle muziekfanaten moet kunnen aanspreken. Dit is opnieuw een meesterwerk van één van de creatiefste muzikanten in het progressief wereldje.

Tracklist: 

 1. Fatum Horrificum
 2. Daniel’s Descent Into Transitus
 3. Listen to My Story
 4. Two Worlds Now One
 5. Talk of the Town
 6. Old Friend
 7. Dumb Piece of Rock
 8. Get Out! Now!
 9. Seven Days, Seven Nights
 10. Condemned Without a Trial
 11. Daniel’s Funeral
 12. Hopelessly Slipping Away
 13. This Human Equation
 14. Henry’s Plot
 15. Message from Beyond
 16. Daniel’s Vision
 17. She Is Innocent
 18. Lavinia’s Confession
 19. Inferno
 20. Your Story Is Over!
 21. Abby in Transitus
 22. The Great Beyond

Meer info over Ayreon:

ayreon transitus album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!