Review Behemoth - Messe Noir

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: Behemoth

Album: Messe Noir

Genre: Black Metal

Label: Nuclear Blast

Behemoth is de laatste jaren aan een grote opmars bezig, ondanks dat black metal lang niet het populairste metalgenre kan genoemd worden. Dit kunnen we alleen maar toejuichen want live staat de band er als een huis. Dit wou band en label in de verf zetten met een live-opname van een optreden. De cd/dvd/blu-ray release werd toepasselijk Messe Noir gedoopt.

Het laatste album The Satanist staat centraal, dat uitkwam in 2014. Negen nummers zijn te vinden op de cd release van Messe Noir, dat we ter review verkregen, de gehele tracklist van The Satanist maar dan voor live publiek gespeeld in Warschau in 2016.

Live klinkt Behemoth nog beter dan op album, laat dat een zekerheid wezen. We werden al meermaals weggeblazen door de performance van Behemoth. Dit proberen weergeven op beeld en in audio is niet eenvoudig en ook niet volledig gelukt, als dit al mogelijk is. Behemoth klinkt nog net dat tikkeltje agressiever, zoals ze live dan ook klinken. Maar de live sfeer gaat natuurlijk verloren, ondanks zaken als de iets langere intro bij opener Blow Your Trumpets Gabriel en het publiek dat uit zijn dak gaat.

De blu-ray/dvd versie telt 6 extra opgenomen nummers van de Warschau show en bevat nog een optreden van op Brutal Assault in 2016, naast enkele videofragmenten. Het is dan ook zeker een aanrader voor elke Behemoth fan.

Maar één grote conclusie kunnen we maken: Behemoth moet vooral in de levende lijve beleefd worden. Live klinkt Behemoth op z’n best en audio-opnames van een optreden komen zelfs niet in de buurt van de werkelijke ervaring.

Tracklist:

1. Blow Your Trumpets Gabriel
2. Furor Divinus
3. Messe Noire
4. Ora Pro Nobis Lucifer
5. Amen
6. The Satanist
7. Ben Sahar
8. In The Absence Ov Light
9. O Father O Satan O Sun!

Meer info over Behemoth:

Bestel Messe Noir:

behemoth messe noir album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!