Review Burning Witches - The Witch Of The North

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Burning Witches

Album: The Witch Of The North

Genre: Heavy Metal

Label: Nuclear Blast

"The Witches are back."

De heksen uit Zwitserland zijn terug. Burning Witches brengt na hun titelloos debuutalbum in 2017, Hexenhammer in 2018, Dance With The Devil (2020) hun vierde studioalbum uit, The Witch Of The North. We mogen dan niet vergeten te vermelden dat er in die tijdspanne nog een paar EP’s en een live album verschenen zijn. En dat voor een band dat pas in 2015 het levenslicht zag.

Ook wat bandleden betreft durven deze dames al eens veranderingen doorvoeren. Laatste bandwissel is de vervanging van gitariste Sonia Nusselder (richtte samen met ex-Nervosa Fernanda Lira haar eigen deathmetalband Crypta op) door Larissa Ernst. Ook de Nederlandse Laura Guldemond mag je als nieuw lid beschouwen, hoewel deze al een tijdje meedraait met de heksen is dit wel haar debuutalbum. Burning Witches hebben altijd al een voorliefde gehad voor bands als Judas Priest en het NWOBHM gebeuren. En al is The Witch Of The North, anders dan de vorige albums, een conceptplaat die het verhaal vertelt van een Noors mythologisch thema, De eigenheid van de band blijft behouden.

Na een onheilspellende dreigende intro krijgen we de heavy metalsound waar deze heksen door de jaren heen voor bekend staan in de titeltrack, The Witch Of The North. Tainted Ritual legt de lat zelfs nog wat hoger met een verduivelde snelle gitaarsolo. Het tempo wordt er beetje uit gehaald bij We Stand As One en het eerste deel van Flight of The Valkyries komt over als een ballade maar na een anderhalve minuut worden alle remmen losgegooid en krijgen metal van de hoogste plank, inclusief de combinatie van screams, grunts en cleane zanglijnen van Laura.

The Circle Of Five is een beetje een asymmetrische track op dit album. Laten we het de vreemde eend in het oeuvre van de heksen noemen. Met Lady Of the Woods krijgen we nog een rustpauze te verwerken om er dan volledig stevig tegenaan te gaan in Thrall. Intermezzo’s genoeg in dit album. Zo hadden we al de intro, Winter’s Wrath, volgen nog Omen en laatste echte nummer Eternal Frost. Tussen die twee laatste muzikale rustpunten volgen nog de stevigere Nine Worlds, For Eternity en Dragon’s Dream.

Geen Burning Witches album zonder een cover van een gerenommeerde band. Dus ook op The Witch Of The North wordt deze traditie verdergezet. Na Battle Hymn, Holy Diver en Jawbreaker presenteren de heksen nu de Savatage klassieker Hall Of The Mountain King.

Ondanks de pandemie zijn deze heksen blijven schrijven en componeren met dit album als resultaat. Live te zien op het Alcatraz Hard Rock & Metal festival in Kortrijk in augustus.

Tracklist: 

 1. Winther's Wrath
 2. The Witch Of The North
 3. Tainted Ritual
 4. We Stand As One
 5. Flight Of The Valkyries
 6. The Circle Of Five
 7. Lady Of The Woods
 8. Thrall
 9. Omen
 10. Nine Worlds
 11. For Eternity
 12. Dragon's Dream
 13. Eternal Frost
 14. Hall Of The Mountain King

Meer info over Burning Witches:

Beluister op Spotify!

burning witches witch of the north album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!