Review Caliban - Dystopia

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Caliban

Album: Dystopia

Genre: Metalcore

Label: Century media records

"Met Dystopia opnieuw een dijk van een album neergezet."

Al 25 jaar lang is het Duitse Caliban een van de koplopers in het metalcore genre, een band die tot op heden nooit teleurstelde en hun horde fans op zeer regelmatige basis blijft verwennen met een nieuw sterk album. Tijdens de lockdown brachten ze echter een album uit - Zeitgeister - een compilatie van oude songs in het Duits gezongen, waardoor nieuw werk iets langer op zich laat wachten. Of wilden ze geen nieuw werk uit brengen als ze toch niet konden toeren? Met Dystopia is het wachten voorbij en krijgen we een twaalfde studio album voorgeschoteld dat de sound van Caliban alle eer aan doet, misschien met zelfs nog meer andere, sterkere, invloeden dan wat we tot nog toe van hen gewoon zijn. 

Aftrappen doen ze op het nieuwe album gelijk met de titelsong Dystopia dat als tweede single werd uitgebracht. De krachtige, donkere, brutale riffs op de achtergrond van de agressieve maar zuivere vocals van Andreas Dörner, een aanlokelijke opzwepende melodie die na drie keer luisteren al volledig blijft hangen. Dystopia zet de toon voor de rest van het album, al moet je nu niet denken dat het hele album eentonig gaat aanvoelen, integendeel zelfs. Ascent of the Blessed, het tweede nummer en eerste single van het nieuwe album is misschien zelfs nog krachtiger op zich, opzwepend en in contrast met strakke breakdowns is het snel te begrijpen waarom dit als eerste single naar voren werd gebracht.  Voor het derde nummer op de lijst kregen ze de medewerking van Marcus Bischoff van Heaven shall burn, de mix van beide vocals, samen met de machtige riffs en strakke melodien maken van Virus een energiek metalcore/deathmetal nummer. 

Met Alien brengen ze in het midden van het album toch ook een iets rustiger, zelfs bescheiden nummer dat perfect op zen plaats staat tussen de pittige metalcore kanonnen. Heel het album staat zo bol van de stevige metalcore riffs en strakke melodien die met zoveel gemak worden gebracht dat je niet anders kan dan bevestigen waarom Caliban bij de top in dit genre behoord en met Dystopia opnieuw een dijk van een album neerzet. 

Tracklist: 

 1. Dystopia (met Christoph Wieczorek - Annisokay)
 2. Ascent of the blessed
 3. Virus (met Marcus Bischoff - Heaven shall burn)
 4. Phantom pain
 5. Alien
 6. Swords
 7. Darkness I became
 8. Dragon (met Jonny Davy)
 9. Hibernate
 10. Mother
 11. The world breaks everyone
 12. DIVIDED

Meer info over Caliban:

 

Beluister op Spotify!

caliban dystopia album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!