Review Caliban - Elements

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Caliban

Album: Elements

Genre: Metalcore

Label: Century Media Records

Samen met Heaven Shall Burn staat Caliban al jaren aan de top van de Duitse metalcore scene of moeten we gewoon zeggen aan de top van de metalcore scene. De band onder aanvoering van Andreas Dörner heeft al een hele resem ijzersterke albums uitgebracht, denk maar aan 'The Awakening', 'I am Nemesis' of het oudere werk 'Vent'. Aan die lijst van vette albums voegt de band nu 'Elements' toe, één van hun beste tot nu toe. De vier elementen zullen zeker aanwezig zijn, duistere gitaartonen die lucht donker zullen kleuren, beukende drums en breakdowns die de aarde zullen doen trillen, vurige passie in de vocalen en rondspattend water van het zweet van de fans die wild tekeer gaan op de tonen van dit meesterwerk.

Hoewel er een nieuwe wind en stijl raast door de hedendaagse metalcore scene laten deze Duitsers horen dat ze allesbehalve versleten zijn. Kunnen we al spreken van old-school metalcore met alle veranderingen binnen het genre? Wij bij GigView trekken ons er niks van aan en genieten gewoon van de geweldige tracks, en die eerste geweldige track is opener This Is War. Met zulke titel weet je natuurlijk al dat je geen rustige ballade moet verwachten en dat is hier niet anders. Als een furieuze storm gaat de band hier van start en als geen ander weet Caliban hier ook emotie in te brengen. Ook de metalcore blegh maakt hierin zijn opwachting.

Een nummer dat gedurende de hele song maar blijft opbouwen is Intoxicated, met een ontembare intensiteit naar een climax toewerkend. Die climax komt er na het tussenstuk waarin de band het tempo laat zakken tot emotionele hoogtes om dan agressief uit te pakken. Geweldig hoe deze band de agressie en emotie weet samen te houden met vaak perfect meezingbare refreins. Dat ze trots zijn op hun afkomst en taal horen we weer op Ich Blute Für Dich. Niet de eerste maal trouwens dat we een Duitstalig nummer aantreffen op een Caliban album, op voorganger 'Gravity' hadden we Mein Schwarzes Herz en op 'I Am Nemesis' hoorden we Dein R3ich en de Rammstein cover Sonne.

De absolute klepper van het album is ongetwijfeld Before Later Becomes Never waar de vocals van Andreas hoge toppen scheren en beter klinken dan ooit tevoren, zowel in de cleane stukken als op de brutalere stukken. De brutaliteit en hardheid van het nummer bereikt een hoogtepunt als CJ McMahon van Thy Art Is Murder zijn opwachting maakt in deze track. De metalcore track verandert eensklaps bijna in een meesterlijke deathcore song door de hevige gitaren en razende drums en natuurlijk de herkanbare stem van CJ. Set Me Free doet qua melodie en compositie terugdenken aan opener This Is War, en zet de trend van vette songs gewoon verder. Muzikaal zit alles strak en perfect in de plooi gehouden door gitaristen Marc Görtz en Denis Schmidt, bassist Marco Schaller en drummer Patrick Grün. Meer melodisch gaat het eraan toe op My Madness maar daarvoor zeker niet minder heftig.

Dat emotie centraal staat op dit album is overduidelijk, emoties als wanhoop, hoop, liefde en haat vinden hun weg in de knappe songs. Dat is net ook wat de band bedoeld met de titel 'Elements', niet de natuurelementen water, lucht, aarde en vuur maar wel realisatie, ideeën, kracht en emotie. I Am Fear is hier een geweldig voorbeeld van, deze track slaat in als een bom. Met gitaren die zowel de rust weten weer te geven en te behouden alsook heel de boel weten te doen exploderen. Beuken, dreunen, rennen en moshen op Delusion, deze band zal letterlijk veel stof doen opwaaien of modder doen opspatten afhankelijk van de weergoden. Het meest verrassende nummer op dit album is deze Carry On waar de rappende, emotionele chorussen worden afgelost door catchy refreinen en dreunende metalcore klanken. Compleet anders dan de andere tracks op dit album maar toch perfect in het plaatje passend.

Niemand minder dan Brian "Head" Welch (Korn) maakt zijn opwachting op Masquerade, de invloeden die hij meebrengt vanuit Korn zijn duidelijk hoorbaar en leveren deze song een knappe dynamiek op. Nu-metal en metalcore perfect versmolten, het had nog beter geweest had Jonathan Davis ook zijn opwachting gemaakt. Incomplete is dan weer pure metalcore waarin de heftige en rustige stukken mekaar aflossen en aanvullen. Het feest dat telkens losbarst na de geweldige tussenstukken blijven ons bekoren en doen steeds smeken naar meer. Het gaspedaal wordt nog eens stevig ingetrapt voor The Great Unknown, een track die furieus en razendsnel van start gaat om dan kenmerkend wat gas terug te nemen in de meer melodieuze stukken. Sleepers Awake is de afsluiter van dit album en zoals de titel het al aangeeft zal deze track iedereen nog eens wakker schudden. Met het inmiddels gekende en donders lekkere recept levert Caliban ons hier geen culinair maar een muzikaal orgasme. 

Tracklist:

 1. This Is War
 2. Intoxicated
 3. Ich Blute Für Dich
 4. Before Later Becomes Never
 5. Set Me Free
 6. My Madness
 7. I Am Fear
 8. Delusion
 9. Carry On
 10. Masquerade
 11. Incomplete
 12. The Great Unknown
 13. Sleepers Awake

Meer info over Caliban:

 caliban elements album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!