Review Charcoalcity - Greyscale

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Charcoalcity

Album: Greyscale

Genre: Industrial rock/metal

Label: Deezee Records

Score: 78/100

Charcoalcity volgde een niet zo traditionele route naar hun eerste album. Het begon allemaal in 2012 toen Deezee (Peter De Zutter) in zijn thuisstudio zelf nummers in elkaar puzzelde. Tevreden over het resultaat besloot hij dat de tijd gekomen was om een band op te starten. Samen met Timo De Vreese en Anthony Hooft lanceerde hij in 2014 een clip genaamd Leave op YouTube. Zowel de muziek als de actuele lyrics spraken duidelijk aan want de video overschreed al snel de kaap van duizend views. Niet slecht voor een beginnende Belgische band. Een kleine twee jaar later brengt de band hun eerste langspeler uit.

‘Greyscale’ komt nogal traag op gang maar eens de vocals in Darkness Rules starten is dat onmiddellijk vergeten. De rauwe sound van dit nummer toont direct aan dat Charcoalcity een geheel eigen klank ontwikkeld heeft. De eerste twee nummers zijn textbook industrial maar in Gasoline durft de band ook flirten met hard rock. Greyscale valt op door het gebruik van toespraken van zowel Bush als Obama, het zijn dan ook de enige vocals die te horen zijn in dit nummer dat verder muzikaal ook zeer intrigerend is omwille van de bijna hypnotische drums. Voor de atheïsten onder ons is There Is No God mogelijks een nieuw lijflied. Het catchy noemen zou natuurlijk een belediging zijn maar het blijft alleszins wel hangen.

Het debuutalbum van Charcoalcity bulkt van het muzikale talent. Er staan enkele zeer interessante en originele nummers op. Sommige intro’s en brigdes hadden misschien iets korter gemogen maar dat is op zich ook wel eigen aan industrial (en eigen aan mezelf dat ik daar het geduld niet voor heb). Voor je het weet ben je echter aan het laatste nummer beland zonder je ook maar één seconde te vervelen. Met de lyrics wil de band ook duidelijk een boodschap meegeven. Niet iedereen zal muziek met een politieke boodschap appreciëren maar het maakt het, voor mij alleszins, des te interessanter om naar te luisteren.

Een aanrader voor de fans van het genre. Ongetwijfeld zullen we nog horen van deze heren. Ik kijk er alleszins naar uit om hen een keertje live aan het werk te zien.

Tracklist:

 1. Darkness rules
 2. Feed me
 3. Gasoline
 4. Democracy
 5. Leave
 6. Greysale
 7. You can’t take my soul
 8. There is no god
 9. Catkiller
 10. Gace the truth
 11. Killing is a virtue
 12. Selfcontrol

Meer info over Charcoalcity:

charcoalcity greyscale cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!