Review Off The Cross - Divided Kingdom

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Off The Cross

Album: Divided Kingdom

Genre: Metal

Label: Suburban Records

Off The Cross is een Fenix die gegroeid is uit de assen van This Kid. Zonder ook maar één nummer opgenomen te hebben, stonden zij op o.a. Groezrock en Antwerp Metal Fest. Nu zijn ze er eindelijk met een eerste album: Divided Kingdom. Ace Zec van de Oceanside Studio was bereid de productie op zich te nemen. Dat hij een kei is in zijn vak bewees hij o.a. met King Hiss. Divided Kingdom dus ...

Opener Passenger heeft één van de magistraalste intro’s die ik in tijden heb gehoord. De orgeltonen zijn een voorbode van een kopstoot van een nummer. Wanneer zanger Steven Van Crombruggen zijn keel openzet barst het nummer helemaal open! Ook opvolger Book Of Doom begint met een noemenswaardige intro waarna de drumpartijen het strakke tempo blijven aangeven. Halverwege het derde nummer Confinement Of Our Souls komt het demonische orgel terug meer op de voorgrond, wat de track in kwestie net dat ietsje meer punch geeft. Het nummer wordt echter vooral gedragen door de outstanding vocalen van Van Crombruggen. De eerste drie tracks blazen je zo compleet van je sokken dat het eerste Interlude net op tijd komt, maar veel rust wordt de luisteraar niet gegund. The Final Adjustment staat al klaar om opnieuw je trommelvliezen te bestoken. Dit nummer werd in maart 2016 al op de wereld losgelaten in single vorm, met een bijhorende clip met een hoog crimiclowngehalte. Deze track is een echte oorwurm en ik heb steeds de neiging om na dit nummer onmiddellijk op repeat te drukken. Wanneer je dit niet doet kom je bij de titeltrack van het album, Divided Kingdom, een snel en snedig nummer waarin gitarist Jens De Vos bewijst in het bezit te zijn van pijlsnelle vingers. De akoestische Interlude II zorg weer eventjes voor een rustpunt, al is dit slechts een schijnbeweging, want wat volgt is het loodzware Prophet. En voor wie de sound nog niet zwaar genoeg is, komt Sven de Caluwé van Aborted nog voor wat meer vocale zwartgallige ondersteuning zorgen. De baslijn van Stef(an) Van Den Brande zorgt voor de rest. Met Black Herd wordt het tempo terug wat meer opgeschroefd, het nummer raast voorbij tegen 200 per uur! Megalomaniac is wederom een donkere parel op Divided Kingdom met nogmaals een prachtige intro. Waar het eerst begint als een dommige sludge song verandert het tempo al snel en verandert het bijna in een Off The Cross anthem dat we (indien we de tekst zouden weten) met plezier zouden meebrullen. En net wanneer je denkt dat Interlude III het einde van dit album is, word je in het begin van Red Seas Flowing met een oerkreet van Van Crumbruggen nog een laatste keer herinnerd aan het feit dat er niet gespot wordt met OTH, al zorgt de zeemzoete stem van Stefanie Schaekers voor een lichtje op deze gitzwarte plaat!

Divided Kingdom is een dijk van een debuutplaat geworden die geen moment verveelt. Ze staat bol van de tempowisselingen, verschroeiende riffs, bezwerende baslijnen, opzwepende drums en niet te vergeten onheilspellende vocalen!

Tracklist:

 1. Passenger
 2. Book Of Doom
 3. Confinement Of Our Souls
 4. Interlude I
 5. The Final Adjustment
 6. Divided Kingdom
 7. Interlude II
 8. Prophet
 9. Black Herd
 10. Megalomaniac
 11. Interlude III
 12. Red Seas Flowing

Meer info over Off The Cross:

off the cross divided kingdom cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!