Review Dark Tranquility - Moment

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Dark Tranquility

Album: Moment

Genre: Melodic Death Metal

Label: Century Media Records

"Nieuwe bandleden, nieuwe ideeen en een nieuw album voor de pioneers van de Götenborgse death metal."

De terugkeer van Dark Tranquillity. Sinds de oprichting in 1989 in de schilderachtige buitenwijk Billdal (als Septic Broiler), hebben de Zweden hun melodieuze en agressieve geluidsvisie overgebracht op een muziekscene. Met een opvallend nieuw album, Moment, zij ze klaar om hun 31ste jaar aan te gaan. Vier jaar scheiden Moment en zijn Zweedse Grammy-genomineerde voorganger Atoma (2016), maar de Zweden zaten nooit stil. Ze reisden de wereld rond, legden meer kilometers af en speelden meer shows dan ooit tevoren. De veteraan death metallers verwelkomden ook twee nieuwe fulltime gitaristen in hotshots Christopher Amott (ex-Arch Enemy, ex-Armageddon) en Johan Reinholdz (Andromeda, Nonexist), die respectievelijk de oude gitarist en oprichter Niklas Sundin verving. Deze gebeurtenissen brachten Dark Tranquility positief samen. Vanuit nieuwe gezichtspunten en toch met wijze ervaring, waren ze in staat om Moment met een andere mindset te benaderen. Frisse oren, frisse ideeën, frisse gedachten over wat de liedjes zouden kunnen zijn.

12 nummers voor een goede vijftig minuten  van Götenborg’s beste death metal band.  En Phantom Days heeft het genoegen om hun twaalfde worp te openen. We krijgen direct de richting aangewezen waar Dark Tranquility heen wil gaan met dit album. Een traditioneel DT nummer. Dit nummer werd tevens gereleaset als eerste single. Transient bevestigd alleen maar wat het eerste nummer bracht. Centraal staat de hese grommende stem van Mikael Stanne. Identical To None start met een keyboard riedeltje maar na een halve minuut krijgen we terug de DT sound. Wat opvalt op Moment is dat er serieus veel afwisseling is tussen Stanne’s gegrom en cleane vocalen. Niet dat dit in het verleden nog niet is gebeurd maar op dit album gebeurt dit frequenter.

Zo begint The Dark Unbroken met een zuivere zang met een melodieuze melodie erbij. De afwisseling van ruig naar clean en rustig, kunnen we hier spreken van een semi ballade, genre November Rain van Gun’n ‘Roses. Rustige momenten afgewisseld met hardere passages en doorspekt met een prachtige gitaarsolo. Standstill is een prachtig voorbeeld van hoe (mijn mening) deze band zou mogen evalueren. Melodieus, afwisselende zuivere vocalen met ruige en fantastische gitaarsolo’s. Voor de old school fans is er Ego Deception  (het zuivere stukje achterwege te laten).

Failstate start nogal elektronisch maar daarna vliegen de death metal dreunen u rond het hoofd. Het pianodeuntje waarmee dit nummer start doorloopt het volledige nummer waardoor dit nummer in uw hoofd kruipt en, zelfs na één luisterbeurt, al bekend over komt. Afsluiter InThruth Divided is misschien wel het rustigste nummer op Moment. Een ideale afsluiter. Na elf nummers die doorheen het album razen is dit een perfect nummer om terug tot rust te komen. Ideale zang, harmonieuze gitaren, bijgestaan door strelende pianomomenten en een plakkend refrein.

Waar Dark Tranquillity vanaf hier naartoe gaat, is alleen omhoog. Ze hebben de juiste chemie in de band, de bereidheid om onvermoeibaar de wereld rond te cirkelen, en hun spectaculaire nieuwe album, Moment, om het te doen. De tijd is nu ... "tussen kennis en overtuiging" om het overtreffende moment van Dark Tranquility niet aan je voorbij te laten gaan.

Tracklist: 

 1. Phantom Days
 2. Transient
 3. Identical To None
 4. The Dark Unbroken
 5. Remain In The Unknown
 6. Standstill
 7. Ego Deception
 8. A Drawn Out Exit
 9. Eyes Of The World
 10. Failstate
 11. Empires Lost In Time
 12. In Truth Divided

Meer info over Dark Tranquility:

 

 album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!