Review Daydream XI - The Circus of the Tattered and Torn

Rating: 
7
Uw beoordeling: 7

Artiest: Daydream XI

Album: The Circus of the Tattered and Torn

Genre: Progressive Metal

Label: Sensory Records

Het Braziliaanse Daydream XI bracht met The Circus Of The Tattered And Torn hun tweede album uit. Masseti en de zijnen maken progressive metal.

De plaat opent met een schimmige parlando op een achtergrondmuziek die onmiddellijk doet denken aan een griezelig circus. De band toont hier dat ze zeer goed zijn in een bepaalde sfeer scheppen, je hoeft niet eens naar de lyrics te luisteren om te weten waar het over gaat. Later wordt Ticket 000011 aangevuld met gitaren waarna het naadloos overvloeit in Open The Curtains. Dit nummer heeft een beetje een stoner sound; luie melodie, koorzang. Na een tijdje wordt de combinatie een beetje rommelig, er lijken heel veel verschillende invalshoeken in dit stuk gepropt te zijn.

Voor het zwaardere werk schakelen we vervolgens over naar Trusted-forged Knife. Hoewel de lyrics de emo kant uit gaan blijft de klank wel het midden tussen heavy metal en stoner rock houden. De vocals zijn over het algemeen sterk en zwaar maar ook de zachtere stukken mogen er zijn. In Painted Smile vormen de gejaagd rollende drums een mooi contrast met de voorts melodische klanken. Ook de gitaarsolo valt hier best te pruimen.

Een rustpunt wordt ingebouwd met Windblown. Een piano ballade komt hier vrij onverwacht maar de uitvoering is uitstekend. Het doet een beetje Disneyachtig aan maar dan met een donker kantje. Met dit nummer zijn we jammer genoeg ook een beetje aan het einde van de originaliteit van het album gekomen. Hoewel er over afwisseling niet kan geklaagd worden zit er nog weinig nieuws in de volgende stukken. Collector of Souls opent wel nog sterk met een gospelachtige intro, de trend had echter gerust iets verder mogen doorgetrokken worden. De plaat wordt afgesloten door The Circus Of The Tattered And Torn, één van de zwaardere nummers waarin vooral de instrumentale stukken zeer sterk zijn.

Globaal gezien is dit een sterke opvolger van The Grand Disguise; de band heeft duidelijk vooruitgang geboekt en brengt nu meer samenhang in de nummers. De plaat blijft echter nog niet altijd boeien mede door het steeds langer worden van de nummers naar mate je het einde nadert.

Tracklist:

 1. Ticket 000011
 2. Open the Curtains
 3. Trust-Forged Knife
 4. Painted Smile
 5. Windblown
 6. A Cup of Agony
 7. Overhauling Wounds
 8. Collector of Souls
 9. Forgettable
 10. The Love That Never Was
 11. The Circus of the Tattered and Torn

Meer info over Daydream XI:

daydream xi the circus of the tattered and torn album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!