Review Deicide - Overtures Of Blasphemy

Rating: 
7
Uw beoordeling: 7

Artiest: Deicide

Album: Overtures Of Blasphemy

Genre: Death Metal

Label: Century Media

Mijn relatie met het doodseskader onder leiding van Ome Glen is wisselvallig te noemen. De eerste drie albums zijn in mijn DNA gebrand en regelmatig gebruik ik deze werkstukken nog als educatief (on)verantwoord lesmateriaal in de cursus ‘deathmetal voor dummies’ die nieuwe buren, vrienden of kennissen ongevraagd maar verplicht ondergaan wanneer ze voor het eerst mijn woonst bezoeken.

Vanaf ‘Scars Of The Crucifix’ en ‘Insineratehymn’ zat de klad er echter wat in en ‘In Torment In Hell’ mag gerust een schandvlek op de carrière van de band genoemd worden. De albums blonken uit in middelmatigheid en voorspelbaarheid en zelfs het antichristelijke riedeltje dat ons tijdens onze puberteit zo spannend leek begon een beetje afgezaagd te klinken. Met ‘The Stench Of Redemption’ uit 2006 sloeg de band echter keihard terug met een verzameling bevlogen nummers, men kon zelfs gewag maken van enige melodie en -godbetert- uitgesponnen gitaarsolo’s. Vriend en vijand omarmde de band opnieuw al verhinderden de uitspattingen van frontman Glen Benton de band wel om de herwonnen creativiteit en erkenning ten gelde te maken. Tours werden afgelast, de zanger moest zich regelmatig verantwoorden voor het gerecht en menig bandlid verdween met slaande deuren. Enkel drummer van het eerste uur Steve Asheim onderging stoïcijns de grillen van de heer Benton en blijft tot op vandaag de grootste leverancier van songs voor Deicide.

Nieuwste nageboorte ‘Overtures Of Blasphemy’ luidt niet meteen een nieuwe geïnspireerde periode in voor de band. Net zoals de vorige twee albums is er eerder sprake van een handhaven van het bereikte niveau. Stagnatie klinkt net iets te negatief maar het dient gezegd dat er niet meteen sprake is van grote verrassingen. Glen Benton klinkt nog steeds als een verkouden hond, de flitsende solo’s zijn ondertussen deel beginnen uitmaken van het standaardpakket en Steve Asheim plamuurt mooi alle gaatjes dicht met zijn machinegeweer vermomd als drumstel. En opmerkelijk: voor het eerst sinds de beginperiode heeft Glen Benton weer een duit in het zwarte zakje gedaan qua songwriting. De brave man levert ditmaal zelfs drie nummers aan.

Laten we het er op houden dat de band dankzij ervaring en routine opnieuw een degelijk deathmetalalbum in elkaar heeft weten te boksen. Opener One With Satan klinkt met zijn slepend midtempo begin en bottenverbrijzelend  vervolg helemaal niet misselijk en Crucified Soul Of Salvation, Anointed In Blood en Flesh, Power, Dominion weten zelfs dat heerlijk tintelende gevoel ter hoogte van het scrotum op te wekken. Dat kan niet verhelen dat andere nummers  (Compliments Of Christ, All That Is Evil) wel heel erg op automatische piloot bij elkaar lijken gepend. Maar, eerlijk is eerlijk, liever een Deicide op automatische piloot dan het klinische en gevoelloze geluid van ongeveer 80% van wat er vandaag de dag op de markt komt en onterecht het label ‘extreme metal’ krijgt opgeplakt (het is niet omdat je de term deathcore uit je duim zuigt dat je meteen een nieuw genre hebt doen ontstaan, het is deathmetal voor hipsters, nah!).

Wellicht is het de leeftijd die begint op te spelen maar ondergetekende wordt zoals gezegd niet langer warm van het volgehouden antichristelijke en uitgesproken satanische karakter van de lyrics waar de band sinds het prille begin in grossiert. De tijd dat dit gevaarlijk klonk en ik als zestienjarige zelfs dacht dat het volledig afspelen van een Deicide album het risico inhield de duivel op te roepen is ver voorbij. Wie vandaag de dag wil choqueren kan ongetwijfeld andere instituten dan het christendom vinden om tegen te ageren.

In ieder geval braakt het viertal uit Florida met ‘Overtures Of Blasphemy’ weer een degelijk album uit. Wie op zoek is naar innovatie en tomeloos enthousiasme richt zijn pijlen waarschijnlijk beter op het nieuwste werk van Benighted of Aborted maar liefhebbers van old school deathmetal kunnen blind (doof?) overgaan tot aanschaf. Hail Satan!

Tracklist: 

 1. One With Satan
 2. Crawled From The Shadows
 3. Seal The Tomb Below
 4. Compliments Of Christ
 5. All That Is Evil
 6. Excommunicated
 7. Anointed In Blood
 8. Crucified Soul Of Salvation
 9. Defying The Sacred
 10. Consumed By Hatred
 11. Flesh, Power, Dominion
 12. Destined To Blasphemy

Meer info over Deicide:

deicide overtures of blasphemy album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!