Review Delain - A Decade of Delain - Live at Paradiso

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Delain

Album: A Decade Of Delain - Live at Paradiso

Genre: Symphonic Metal

Label: Napalm Records

Toen Delain vorig jaar, 10 december 2016, aantrad in Paradiso te Amsterdam werd daar een opname van gemaakt. Dit ter ere van het tienjarig bestaan van Delain. Ondertussen werd een dvd/dubbel-cd/blu-ray op de markt gebracht. Delain heeft bewezen te zijn toegetreden tot de groten der aarde binnen hun muziekstijl. Dat merkten we zelf al op toen de band zagen aantreden op FemMe in Eindhoven. Waarover we schreven:

"Delain voelde wel aan dat ze in Effenaar een thuismatch speelden, en legde de lat dan ook enorm hoog vanaf die eerste tot de laatste noot. Bovendien bleek Charlotte naast het beschikken over een magische stem, ook het charisma uit te stralen van de allergrootsten. Als we tot één conclusie mogen komen. Delain is medio 2017 definitief doorgestoten tot de hoogste regionen binnen dat typische female fronted metal gebeuren, dat bewezen ze hier nog maar eens uitvoerig."

Nu, een live optreden uitbrengen op cd is altijd een zeker risico. Je kunt doorgaans nooit diezelfde sfeer oproepen, zoals het innerlijke gevoel dat je krijgt als je zelf op dat optreden aanwezig bent. En toch slaagt Delain erin om de luisteraar mee te laten genieten van een concert waar je zelf waarschijnlijk niet aanwezig was. Daarvoor moet je heel sterk in je schoenen staan.  Je voelt letterlijk de adrenaline naar boven komen bij songs als Hands of God, Where is the Blood, Here Come the Vultures. Het uitstekende geluid, en het feit dat je duidelijk hoort dat Delain met volle overtuiging hun act brengt, zorgt ervoor dat het inderdaad aanvoelt alsof je prompt zelf in Paradiso staat. Met de ogen gesloten - moeilijk typen op deze wijze - voelen we koude rillingen over onze rug lopen. En gaan we prompt, met de vuist in de lucht de songs meebrullen. Naast de indrukwekkende stem van Charlotte Wessels. Valt de uitstekende manier waarop de muzikanten hun ding staan te doen eveneens op. Ook zij stralen enorm veel spelplezier uit, en dat hoor je bijvoorbeeld aan de manier waarop Otto zijn bas bespeeld op Get the Devil Out of me. Meermaals lijkt het alsof de gitaren een heel eigen leven beginnen te leiden. Drumsalvo's klinken zo loepzuiver, dat je letterlijk tegen de muur wordt 'gekwakt'.

Dat is uiteraard niet alleen de verdienste van de band. Maar ook van de productie in de studio. De oneffenheden zijn er wellicht weggepoetst. Zonder te raken aan de basis waarrond een steengoed live album moet bestaan. Alles is in het werk gesteld om de luisteraar thuis dat 'live gevoel' mee te geven waardoor ze inderdaad het gevoel krijgen er zelf bij te zijn. En dat horen we doorheen die plaat de gehele tijd, wat een enorm pluspunt kan en mag genoemd worden. Bovendien is ook de dvd een aanrader. Niet alleen de band zelf komt heel goed in beeld. Ook gastmuzikanten (Liv Kristine, Elianne Anemaat, George Oosthoek, Burton C. Bell en Alissa White-Gluz), songwriter Guus Eikens en oud-leden Rob van der Loo en Sander Zoer, komen goed in beeld. Inderdaad, alsof je er zelf bij bent bij het bekijken daarvan. 

A Decade of Delain - Live at Paradiso laat een band horen en zien op dvd, die niet alleen is gegroeid in hun kunnen. Maar eveneens een band die vol overgave, veel 'goesting' en gedrevenheid staan te spelen en zingen. Delain is na tien jaar uitgegroeid tot een goed geoliede machine, die nog steeds met de nodige spontaniteit staat te spelen als jonge wolven in het vak. Als men op zoek is naar gedoodverfde opvolgers van grootheden binnen het typische female voice metal gebeuren? Dan stampt Delain deze deur naar de hoogste regionen binnen het symfonische metal, na tien jaar, compleet open. Dat blijkt niet alleen op hun concerten, dat blijkt ook uit deze schitterende live cd en dvd. Is onze eindconclusie.

Special guests:

Alissa White-Gluz – vocals on “Hands of Gold” and “The Tragedy Of The Commons”

Burton C. Bell – vocals on “Where Is The Blood”

Liv Kristine – vocals on “See Me In Shadow”

George Oosthoek – vocals on “Pristine”

Elianne Anemaat – cello on “See Me In Shadow”

Guus Eikens – guitar on “Sleepwalkers Dream”

Sander Zoer – drums on “Sleepwalkers Dream”

Rob van der Loo – bass on “Sleepwalkers Dream”

Tracklist:

Disc 1:

1. Intro (The Monarch)
2. Hands Of Gold
3. Suckerpunch
4. The Glory And The Scum
5. Get The Devil Out Of Me
6. Army Of Dolls
7. The Hurricane
8. April Rain
9. Where Is The Blood
10. Here Come The Vultures
11. Fire With Fire
12. The Tragedy Of The Commons
13. Danse Macabre
14. Sleepwalker’s Dream
15. Your Body Is A Battleground
16. Stay Forever
17. See Me In Shadow
18. The Gathering
19. Pristine
20. Mother Machine
21. Sing To Me
22. Don’t Let Go
23. We Are The Others

Disc 2:

1. We Are the Others - A Decade Of Delain Documentary
2. We Are the Others (Live At Master Of Rock 2015)
3. Suckerpunch (Official Music video)

Meer info over Delain:

delain a decade of delain live at paradiso album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!