Review Doro - Forever Warriors, Forever United

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Doro

Album: Forever Warriors, Forever United

Genre: Heavy Metal

Label: Nuclear Blast

Rockmuzikanten die al enkele decennia lang meedraaien in het circuit kan je heden ten dage in twee categorieën delen. Er zijn er die er acht a negen jaar over doen om een middelmatige plaat uit te kakken en grootse tournees opzetten met setlists die voornamelijk teren op de gloriedagen die dan vaak ook al enige decennia achter ons liggen, en er zijn er die consistent blijven doorgaan met het opnemen en uitbrengen van nieuw materiaal en dit met veel plezier en overtuiging ook naar hun fans overbrengen. Frau Doro Pesch valt definitief onder de tweede categorie. Maar liefst 35 jaar lang brengt de Queen of Metal reeds met de regelmaat van de klok nieuw materiaal uit, in de jaren tachtig nog met Warlock, sinds 1989 gewoon onder haar eigen voornaam.
 
Forever Warriors, Forever United is haar dertiende studio album en de teller zal zeker niet op dit ongeluksgetal eindigen. Tussen deze worp en voorganger Raise Your Fist (2012) gaapten er zes jaren maar onze Duitse vriendin heeft in die tijd allerminst stil gezeten. Ze toerde de wereld rond en bracht tussendoor een live dvd uit en een album met Duitstalige versies van songs van haarzelf en enkele covers.
 
En blijkbaar zorgde die drive voor een creatieve piek want Doro pende zulk een hoop nieuwe songs bij elkaar dat er genoeg materiaal bleek te zijn voor een dubbelalbum. Ze wist ook haar label, Nuclear Blast, ervan te overtuigen om het zo uit te brengen, hetgeen in deze tijden van armzalige platenverkoopcijfers niet zo evident meer is.
 
Maar gelukkig voor ons ligt het dubbelalbum er nu toch. Ons promotie exemplaar telt 19 nummers maar het album wordt in verschillende formaten op de markt gebracht, al dan niet voorzien van nog enkele bonustracks. In totaal zijn er een 25-tal songs verkrijgbaar. Omdat je die deze tijden ook via Spotify en YouTube kan beluisteren zullen wij er in deze review ook nog even op terug komen.
 
Naar de muziek nu. Met een speeltijd van één uur en veertig minuten worden onze oren flink verwend maar vergt het ook wel wat aandacht van de luisteraars. De titel geeft het al aan, het werk bestaat uit twee delen, Forever Warriors en Forever United.  De aftrap wordt gegeven met All For Metal, een, u raadt het al, catchy en rockende metalhymne. Voor dit nummer werd ook een leuke videoclip gemaakt waarbij je een wedstrijdje bekende-metal-muzikanten-spotten kan spelen met uw huisgenoten. Volgens Doro zelf zou dit nummer kunnen uitgroeien tot een meezinger van hetzelfde caliber als All We Are. De toekomst zal uitwijzen of we gelijk hebben. Het eerste schijfje bevat nog een heel pak andere nummers waarin de liefde voor rock en metal bezongen wordt. Turn It Up is wat dat betreft onze favoriet omdat daarin de rol van onze Queen of Metal door heurzelve wordt bezongen, zonder dat het ook maar ergens opschepperig klinkt. Ook Backstage to Heaven (met een heuse saxsofoon solo) klinkt catchy as f*ck. Van de twee delen van het album gaat onze voorkeur lichtjes uit naar het Forever Warrior gedeelte omdat de nummers daarop toch wat meer rocken en beuken en op de heupen werken. En toch is hierop ook een prachtige ballade en één van de mooiste nummers van het hele album terug te vinden. Maar waarom dit wondermooie Black Ballad met z'n treurige cello slechts als bonus track beschikbaar is, is voor ons ook een raadsel. Zoiets moois verdient beter.
 
Schoon volk doet er ook mee op FWFU. De meest opvallende bijdrage is die van Amon Amarth opperhoofd Johan Hegg die een potje komt meereutelen op het stalkerige If I Can't Have You - No One Will en laat daarin deze boodschap extra creepy klinken. De Duitse cabaretier Helge Schneider doet iets mee op Backstage to Heaven en niemand minder dan Doug Aldrich (bekend van om Dio, Whitesnake en The Dead Daisie) komt zijn snaren geselen op Heartbroken.
 
Forever United begint met Résistance. Geen slecht nummer, verre van, maar een Duitse die met een Frans accent het woord résistance zingt, het heeft een erg hoog 'Allo, Allo' gehalte. Wanneer je een dubbel album uitbrengt met niet minder dan 25 nummers dan moet je er ook op letten dat je genoeg sterke nummers hebt om het album te vullen. Wat dat betreft valt het FWFU enorm goed mee, al zijn er hier en daar ook wel een paar niemendalletjes die er wat ons betreft best afgelaten hadden mogen worden. De übermelige ballad It Cuts So Deep bijvoorbeeld of de (in dit geval gelukkig slechts een) bonustrack Metal Is My Alcohol. Ook de meerwaarde van 1000 Years (dat eigenlijk gewoon een licht gewijzigde versie van 1000 Mal Gelebt is) ontgaat ons volledig.
 
Sterke bewondering gaat dan weer uit naar haar versie van Caruso, een meer operette georiënteerd nummer dat de meeste bekendheid geniet in de versie van Luciano Pavarotti. La Doro houdt zich in haar versie ook meer dan behoorlijk overeind. En ook bijzonder vermeldenswaardig is Living Life To The Fullest, een eerbetoon aan haar goede vriend Lemmy. Ze schreef het nummer naar eigen zeggen volledig in haar hoofd tijdens de vlucht naar huis, komende van zijn uitvaartdienst. Op het einde krijgen we zelfs nog een quote mee uit de mond van onze favoriete bad ass himself.

Het moge duidelijk zijn, Hare Majesteit is na 35 jaar nog steeds niet over haar creatieve hoogtepunt heen en levert met Forever Warriors, Forever United een bijzonder sterk album af. Het feit dat het een dubbelaar betreft is eigenlijk alleen maar extra goed nieuws voor haar talrijke trouwe fans. Waarom echter moet zij toch steeds op haar albumhoezen en promomateriaal worden afgebeeld als een jonge rockpoes? Ze mag er verdorie toch trots op zijn dat zij als 50+ dame nog zo kan rocken en er zelfs met dat rimpeltje hier en daar verdomd mooi uitziet?

Tracklist:

 1. All For Metal
 2. Bastardos
 3. If I Can't Have You - No One Will
 4. Soldier of Metal
 5. Turn It Up
 6. Blood, Sweat and Rock 'N' Roll
 7. Don't Break My Heart Again
 8. Love Gone's To Hell
 9. Freunde Fürs Leben
 10. Backstage To Heaven
 11. Be Strong (Bonus Track)
 12. Black Ballad (Bonus Track)
 13. Bring My Hero Back Home Again (Bonus Track)
 14. Résistance
 15. Lift Me Up
 16. Heartbroken
 17. It Cuts So Deep
 18. Love Is A Sin
 19. Living Life To The Fullest
 20. 1000 Years
 21. Fight Through The Fire
 22. Lost In The Ozone
 23. Caruso (Bonus Track)
 24. Tra Como E Coriovallum - Instrumental (Bonus Track)
 25. Metal Is My Alcohol (Bonus Track)

Meer info over Doro:

doro forever united forever warriors album cover

doro forever united forever warriors album cover art

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!