Review Drums 'n' Guns - Hail Hail

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Drums'n'Guns

Album: Hail Hail

Genre: Post Punk/Rock

Label: Eigen Beheer

"Drums 'n' Guns durft het aan om te breken met hun verleden en nieuwe genres aan te boren. Wat resulteerde in een prachtig nieuw album Hail hail"

Drums ’n’ Guns vindt zijn oorsprong in het West Vlaamse Waregem, alwaar deze band in 2012 werd opgericht. Win Nellen (gitaar, zang) en Bert Van Thuyne (drums); beiden uit Waregem; hadden samen met Oost-Vlamingen Jan Gobeyn (gitaar, zang), Marjo de Keukelaere (bas, zang) en Sam Dufoor (zang) al een ruim verleden bij de stonerband Mogul. Met Drums ‘n’Guns werd het stonergenre verlaten om een nieuwe weg in te slaan. Of toch niet helemaal. Op hun debuutalbum Ianna werd er post-punk aan toegevoegd, wat resulteerde in een band die met meer dan 100 optredens op hun conto een ijzersterke livereputatie kreeg.

Anno 2020 was de tijd rijp voor een nieuw album. Opnieuw is Drums ‘n’ Guns niet bang van een beetje geëxpimenteer en nieuwe invloeden doen hun intrede. Naar de desertrock en post-punk laten indierock en new wave ook hun sporen na. Neem daarbij nog eens dat bij de mixing van het album, dat overigs door Luc Crabbe (Betty Goes Green) is gebeurd, zo weinig mogelijk soundeffecten zijn gebruikt om het cleane en originele geluid te behouden maakt van Hail Hail een ijzersterk album.

Een doordringende baslijn opent Foot In Your Ass en dat is wat je ook te verduren krijgt bij de opener van dit album. Compleet anders dan bij hun debuutalbum maar na een goede luisterbeurt echt wel een track met de nodige pit en gedrevenheid. Diezelfde gedrevenheid wordt doorgetrokken bij Must Kill A Radio. De stem van Sam Dufoor komt soms over als schreeuwerig maar blijft keurig overeind en soms dwars tegen de gitaren in. Punk is nog niet dood en al helemaal niet begraven en dat bewijst DnG ruimschoots op dit album. Ocean Splits in Two is daar zo een typisch voorbeeld van. The Fall en Joy Division loeren geregeld om de hoek.

Titeltrack Hail Hail is van een compleet ander niveau en komt iets moeilijker binnen. Prisoner In Tide doet bij de beginmelodie een beetje aan There Will Be No Next Time van The Kids denken maar dat gevoel zijn we na een halve minuut al terug kwijt. Met een gitaarriedeltje dat in je hoofd kruipt, maakt dit nummer zowaar popachtige allures. Nubian Lions is een beetje het buitenbeentje op dit album. Pas na een dikke anderhalve minuut barst dit nummer los om dan terug te vallen op moeilijk te plaatsen rustige stukken. Vermin Plant brengt terug leven in de brouwerij. Een stevige drumpartij leidt dit nummer in om dan, met toevoeging van gitaren uit te monden in een razend en bood nummer. Split Second sluit dit album af. Een zeer gevarieerd nummer die zowat de totale band in de spotlights zet.

Drums ’n’ Guns bewijst met Hail Hail dat uit uw comfortzone treden en tonen aan dat experimenteren met andere genres niet altijd fout afloopt. Integendeel, DnG slaagt hier met hun overduidelijke link naar de post-punk fantastisch in. Een band om in de gaten te houden.

Tracklist: 

 1. Foot Up Your Ass
 2. Must Kill a Radio
 3. King Of No Things
 4. Ocean Splits In Two
 5. Hail Hail
 6. What's Wrong With the Fire
 7. Prisoner In Tide
 8. Palm Sorrow Beach
 9. Nubian Lions
 10. Vermin Plant
 11. Split Second

Meer info over Drums'n'Guns:

drums n guns album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!