Review Ektomorf - Reborn

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Ektomorf

Album: Reborn

Genre: Groove Metal  / Thrash Metal

Label: Napalm Records

"Best Ektomorf Album Ever!"

Ektomorf is niet meer of niets minder dan het geesteskind van Zoltán "Zoli/Zotya" Farkas. Sinds hij de band oprichtte, zijn er al verschillende muzikanten de revue gepasseerd, maar de insteek bleef dezelfde, goede old school thrash metal geschoend op de leest van grootheden zoals Sepultura, Exodus, Anthrax en Metallica. Farkas schrijft alles zelf en is zo uiteraard de drijvende kracht achter deze band. Dat hij productief is, mag blijken uit het feit dat sinds 1996 zo maar eventjes 14 studioalbums verschenen (en ook nog één akoestisch laatje, maar dat vergeven we hem!). Waarom hebt u misschien nog niet gehoord van deze Hongaarse band? Wel, het feit dat ze uit Hongarije komen, speelt niet in zijn voordeel! Hongarije staat niet echt bekend voor zijn tolerantie en dat Zoli van zigeuners afstamt, zorgt er in zijn thuisland voor dat hij regelmatig af te rekenen krijgt met vooroordelen en racisme. Ektomorf speelt complexloze thrash die vooral doet denken aan Sepultura uit de jaren 80-90. Zij doen dat zeker niet slecht, maar hebben het moeilijk om zich boven de rest op te laten merken!

Reborn is dus de laatste boreling. De invloeden van verschillende bands zijn zeer merkbaar. Testament en Sepultura in Ebbulition, Metallica in Reborn, Machine Head in And the Dead Will Walk en Fear Factory in Smashing the Past! Het is duidelijk: Ektomorf grijpt graag terug naar de gevestigde waarden van de jaren 90. Is dit een slechte zaak? Zeker niet, want mij kan dit (korte) plaatje zeker bekoren (net geen 39 minuten)! Dat de break halverwege Reborn doet denken aan de break in Master of Puppets siert hen alleen maar! Zijn er nog meer verwijzingen naar Metallica? Zeker! Zo is het langste nummer op het album Forsaken volledig instrumentaal (Orion, Call of Ktulu, anyone?) Toch is dit een zeer sterk nummer!

De productie op Reborn is trouwens van aanzienlijk betere alooi dan zijn voorgangers en misschien is het daar dat Reborn op duidt. Ektomorf neemt duidelijk een grote stap voorwaarts, hopelijk helpt dit om een grotere internationale uitstraling te krijgen en tevens het respect en de erkenning die zij écht wel verdienen! Reborn is echt een van de beste platen die Ektomorf tot hier toe uitbracht!

Tracklist: 

  1. Ebullition
  2. Reborn
  3. And the Dead Will Walk
  4. Fear Me
  5. Where the Hate Conceives
  6. The Worst is Yet to Come
  7. Forsaken
  8. Smashing The Past

Meer info over Ektomorf:

 

Beluister op Spotify!

 album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!