Review Enslaved - E

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Enslaved

Album: E

Genre: Extreme Metal

Label: Nuclear Blast

De Noorse band Enslaved werd opgericht medio 1991, als blackmetal act. Ondertussen zijn er typische 'viking metal' invloeden in het geluid van Enslaved geslopen. En toch bleef de duisternis altijd wel om de hoek kijken bij Enslaved. Vanaf het album Mardraum - Beyond the within (2000) begon Enslaved meer te experimenteren met hun geluid. Naast de mythologische teksten was er ook plaats voor vreemde zaken, zoals nachtmerries en dergelijke meer. Kortom, deze Noorse band vind zichzelf telkens opnieuw uit. Ondertussen is er een nieuw gezicht verschenen binnen de band. Håkon Vinje. De toetsenist (Seven Impale, sessietoetsenist bij Skuggsjá) die tevens verantwoordelijk is voor de cleane zang, volgt de vertrokken Herbrand Larsen op. Die er na dertien jaar de brui aan gaf. Het was met E , de nieuwste schijf van Enslaved, dan ook uitzien hoe dat zou uitpakken. Vinden ze zichzelf opnieuw uit? Was de vraag die we ons stelden.

Storm Son laat een band horen die na al die jaren vooral niet op zijn lauweren wenst te gaan rusten. Zoveel is duidelijk. De band blijft deze keer wel de begane wegen verder bewandelen. Vinje zijn inbreng heeft Enslaved echter een nieuwe injectie gegeven, die ze konden gebruiken. Zijn stem is moeilijk te vergelijken met deze van Larsen, maar de donkere zijde van Enslaved blijft ook nu nog steeds boven drijven. En dat is een enorm pluspunt. Deze band is blijven evolueren, maar zijn ook hun blackmetal roots trouw gebleven, dat blijkt meermaals. Lang uitgesponnen songs, die aanvoelen als griezelige klauwen die je langzaam maar zeker de adem ontnemen. Zonder enige medelijden. Is één van de rode draden doorheen het geheel. Prompt doemen mythische wezens op, uit dat duistere rijk. Die je dreigen te verscheuren. Een intens gevoel, dat op de gehele schijf aangehouden blijft.

E bevat amper zes songs met een duurtijd van gemiddeld negen tot tien minuten lang. Enslaved slaagt er, door het aanbieden van een bonte variatie, in om de aandacht scherp te houden tot het bitter einde van deze plaat. Of dat nu is door snoeihard uit te halen, of langzaam maar zeker je tot waanzin te drijven. Het heeft steeds dezelfde uitwerking. De haren op onze armen komen bij elke songs opnieuw recht te staan van pure angst. Om maar te zeggen, Enslaved blijft grenzen verleggen binnen het genre viking metal tot blackmetal. Zoals ze dat reeds sinds 1991 doen. De fans mogen er gerust in zijn, het vertrek van een boegbeeld heeft er niet voor gezorgd dat de inspiratie plots verdwenen is. Integendeel. Enslaved slaat een nieuwe bladzijde om, en gaat onverminderd door op ingeslagen donkere wegen, die je recht naar de bodem van de Hel doorverwijzen. Is dan ook onze eindconclusie.

Tracklist:

  1. Storm Son
  2. The River’s Mouth
  3. Sacred Horse
  4. Axis Of The Worlds
  5. Feathers Of Eolh
  6. Hiindsiight

Meer info over Enslaved:

enslaved e album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!