Review Ethernity - The Human Race Extinction

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Ethernity

Album: The Human Race Extinction

Genre: Power Metal

Label: AFM Records

Melodieuze symfonische female fronted power metal, een hele mond vol, maar zo kan je het best de Belgische groep Ethernity omschrijven. Reeds actief vanaf 2000 hebben ze nog maar 3 full-length albums uitgebracht, reden wellicht waarom ze wat onder de radar zijn gebleven. Maar dat zal zeker veranderen met hun laatste werkstuk The Human Race Extinction, nu ze ook onderdak hebben gevonden bij AFM Records. Niet dat ze helemaal vernieuwend zijn, maar het album klinkt heel volwassen en internationaal. Ze bevinden zich in hetzelfde straatje als Epica, persoonlijk vind ik ze op technisch gebied zelfs beter, of ben ik nu een chauvinistische Belg?

Na een minimalistische etherische intro bewijst de titelsong onmiddellijk waar de groep voor staat: bombastische symfonische power metal met stevige gitaarriffs, progressieve intermezzo’s, splijtende solo’s op gitaar en keyboards en vooral ook een charismatische zangeres. Louter muzikaal houdt dit het midden tussen Symphony X en Evergrey, aangevuld met gothic elementen zoals bij Evanescence. De kern van de band is gebouwd rond de broers Julien en Nicolas Spreutels en hun neef François Spreutels, er zijn daarnaast in de loop der jaren heel wat personeelswissels geweest. De muziek is over het gehele album behoorlijk heavy, maar blijft wel steeds melodieus. In Grey Skies worden koren en een catchy refrein afgewisseld met vingervlugge gitaren in duel met synthesizers. Uiteraard ontbreken de orkestrale arrangementen niet en met Redefined is ook de obligate ballade een feit.

Zoals de titel van het album doet vermoeden baadt het album in een duistere sfeer van de apocalyps, een concept dat in het genre vaak terugkeert. Met 70 minuten krijg je als luisteraar wel heel wat muziek te verwerken, wat meer variatie in de songwriting kan voor een volgend album zeker een pluspunt zijn. Jammer genoeg heeft zangeres Julie onlangs aangekondigd de groep te zullen verlaten, hopelijk vindt men een waardige opvolgster!

Tracklist: 

 1. Initialization
 2. The Human Race Extinction
 3. Mechanical Life
 4. Grey Skies
 5. Beyond Dread
 6. Artificial Souls
 7. Redefined
 8. Rise Of Droids
 9. Mark Of The Enemy
 10. The Prototype
 11. Not The End
 12. Warmth Of Hope
 13. Chaos Architect
 14. Indestructible

Meer info over Ethernity:

ethernity the human race extinction album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!