Review Evergrey - Escape Of The Phoenix

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Evergrey

Album: Escape Of The Phoenix

Genre: Progressive metal

Label: AFM Records

"Wereldklasse."

De Zweedse progressieve metalband Evergrey maakt zich klaar voor de release van hun langverwachte twaalfde album en bevindt zich op een punt in hun carrière waar veel van hun leeftijdsgenoten alleen maar van kunnen dromen. Sinds de release van Hymns For The Broken in 2014, heeft Evergrey meer bekendheid en succes genoten met The Storm Within (2016) en The Atlantic (2019) -ironisch genoeg is een conceptuele trilogie - wat hoogst ongebruikelijk is voor een veteraanact, en iets dat frontman/oprichter Tom S. Englund beschouwt een eer en een voorrecht. Ze willen deze traditie voortzetten op 26 februari 2021 met Escape Of The Phoenix, weer een zware, melancholische en tot nadenken stemmende reis zoals alleen Evergrey kan creëren.

Geschreven en opgenomen tijdens de aanhoudende wereldwijde Covid-19 pandemie, kwam Escape Of The Phoenix tot leven volgens plannen die in 2019 waren opgesteld. Englund en drummer Jonas Ekdahl begonnen met het componeren van de nummers in januari, waardoor een basis voor het album voordat Evergrey samenkwam en de nummers als een groep arrangeerde. In tegenstelling tot een typische creatieveling proces, dat vaak wordt onderbroken door afspraken, reizen en eenmalige shows, gaven lockdown-vereisten de band broodnodige tijd om ongehinderd te werken. Het resultaat is 11 nummers die alles belichamen wat Evergrey-fans kunnen verwachten.

Opener en tevens eerste single Forever Outsider legt direct de lat zeer hoog door middel van een razend tempo en zet meteen de toon voor de rest van het album. Where August Mourns vervolgt dit razende tempo. Een Evergrey compositie die de band naar wereldklasse heft, al was dit voorheen ook al zo natuurlijk. Stories haalt het razende tempo onderuit. Wat op zich geen afbraak aan deze track mag zijn. Hoewel we dit nummer kunnen catalogeren als een semi-ballad is het één van de strafste nummers op Escape Of The Phoenix. Een anders straf nummer is de powerballad The Beholder. Niemand minder van James LaBrie van Dream Theater komt hier een handje toesteken, of beter gezegd de vocalen versterken. De samenzang van James en frontman Tom is werkelijk fenomenaal en blaast je zowaar van uw stoel.

A Dandelion Cipher trapt af met een denderende groove die doorheen het nummer aanhoudt. Afgewisseld met tempowisselingen, bijna tot aan het a-cappela toe, die daarna weer in volle kracht toenemen en voortrazen doorheen de track. Titeltrack Escape Of The Phoenix is een ander hoogtepunt van dit album. Voor zover er laagtepunten op dit toch wel fantastisch album staan. Ergens ver weg kunnen we ergens een vergelijking maken met bands als Nightwish. Het melancholische gecombineerd met opzwepende drums, koorzang en synths. Volgend nummer You From You kunnen we onder dezelfde noemer plaatsen. Afsluiter Run neemt ons nog eenmaal mee in de progressieve wereld van Evergrey. Bombastische gitaren afgewisseld met 'schone' partijen. En hoewel deze destijds luchtig overkomen is dit een waardige en perfect einde van een perfecte plaat.

Spijtig dat de eindejaarslijstjes nog maar net de revue gepasseerd zijn want dit album verdient er zeker een plaats in. Evergrey is een progressieve band dat het genre toegankelijk maakt en de lat niet te hoog legt. Na een carrière van ruim 25 jaar zit er nog steeds geen sleet op de formule van deze Zweedse band.

Tracklist: 

 1. Forever Outsider
 2. Where August Mourns
 3. Stories
 4. a Dandelion Cipher
 5. The Beholder
 6. In The Abscence of Sun
 7. Eternal Nocturnal
 8. Escape Of The Phoenix
 9. You From You
 10. Leaden Saints
 11. Run

Meer info over Evergrey:

evergrey escape of the phoenix album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!