Review Fireforce - Annihilate The Evil

Rating: 
7.5
Uw beoordeling: 7.5

Artiest: Fireforce

Album: Annihilate The Evil

Genre: Power Metal

Label: Limb Music

Onze ouwe getrouwe Belgische metallers, Filip 'Flype' Lemmens (zang) en Erwin Suetens (gitaar) zijn er weer met een kersvers album. Als je de heren hun vorige band Double Diamond er bij telt zijn zij toch al bijna dertig jaar actief in de (Vlaamse) metal. En daar kunnen wij enkel en alleen maar MUCHO R.E.S.P.E.C.T. voor opbrengen.  Voor Fireforce is dit het derde album na March On (2011) en Deathbringer (2014).  Voor we het over de muziek gaan hebben mogen wij aub eerst even onze loftrompetteren over de albumhoes, een ontwerp van Uwe Jarling. Echt prachtig vinden wij dat gewoon. 

Ondanks hun uitstekende live reputatie en affiches gedeeld te hebben met grote namen als Avantasia, Hell en Tygers of Pan Tang hebben onze vrienden ons insziens toch nog nooit de erkenning en het succes gekregen die ze op basis van hun kwaliteitsvolle werk verdienen. 

De muziek dan. Nu, op basis van de hoes zou je misschien meer rasechte power metal verwachten dan je uiteindelijk geserveerd krijgt maar laat dat uw luisterplezier daarom niet beïnvloeden. In tegenstelling tot de voorganger werd er voor Annihilate the Evil gekozen om de gitaren wat gas terug te laten nemen en de songs meer te baseren op old school metal met hier en daar wat thrash invloeden erbij.  Geen zorgen echter, power metal fans komen hier nog meer dan voldoende aan hun trekken. Het is enkel niet alleen maar van de "hop hop hop in de power metal galop" meer. Hetgeen de songs in mijn oren wat verscheidener doen klinken dan vroeger.

Dat de gitaren wat gas terug nemen betekent allerminst dat het tempo dat ook heeft gedaan. Reeds vanaf de eerste noten van The Boys From Down Under wordt er met een rotvaart vandoor gegaan om pas een dikke vijftig minuten later ergens in het decor te eindigen en u volledig gedesoriënteerd achter te laten.  We bedoelen voornamelijk dat de gitaren minder overheersend zijn en beter in het geluid geïntegreerd werden, wat dus dat old school metal gevoel creëert. De refreinen hebben nog steeds een hoge meezingbaarheidsfactor en ook de vuisten zullen tijdens de live uitvoeringen vlotjes de lucht ingaan.  Wij genieten vooral van tracks als The Boys From Down Under, Dog Soldiers, The Iron Brigade en Iron, Steel, Concrete, Granite. Afgesloten wordt er met één van mijn persoonlijke all time favourite songs, Gimme Shelter een cover van The Rolling Stones. Het is echter enkel beschikbaar als bonus track op de cd versie. Een reden te meer om voor de vinyl of downloadversie te kiezen dus, dan blijft u van deze faliekant afgelopen euthanasiepoging tenminste gevrijwaard. Dit gedrochtje niet meegerekend is Annihilate the Evil een zeer verdienstelijk album geworden. Door dit materiaal ook live te brengen zal Fireforce zeker kunnen overtuigen bij de fans en ongetwijfeld ook wat nieuwe zieltjes weten te oogsten.

Tracklist:

 1. The Boys From Down Under
 2. Revenge In Flames
 3. Fake Hero
 4. Dog Soldiers
 5. Oxi Day
 6. Thyra's Wall
 7. Defector
 8. The Iron Brigade
 9. White Lily (Okhotnik)
 10. Iron, Steel, Concrete, Granite
 11. Herkus Mantas
 12. Gimme Shelter (CD Only Bonustrack)

Meer info over Fireforce:

fireforce annihiliate the evil album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!