Review Flotsam & Jetsam - Blood In The Water

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Flotsam & Jetsam

Album: Blood In The Water

Genre: Thrash metal

Label: AFM Records

"Horns Up!"

In 1986 verscheen Doomsday For The Deceiver, het debuutalbum van de Amerikaanse trashmetalband Flotsam & Jetsam. Op zich niets spectaculair ware het niet dat in datzelfde jaar ook Metallica’s Master Of Puppets, Somewhere In Time (Iron Maiden) en Slayer’s Reign In Blood uitkwam. Om de een of andere reden heeft F&J niet kunnen meesurfen op de golf van de voorgenoemde bands.

Dat heeft deze Amerikanen echter niet tegengehouden om op hun ingeslagen weg door te gaan en anno 2021 hun veertiende studioalbum te presenteren, Blood In The Water. Een album met twaalf tracks dat volgens frontman Eric “AK” Knutson aanzien wordt als het beste wat Flotsam & Jetsam al heeft uitgebracht. Naast AK bestaat de band tegenwoordig het gitaarduo Steve Conley en Michael Gilbert, drummer Ken K Mary (Alice Cooper, House Of Lords, Accept) en bassist Bill Bodily. Een man die in de voetsporen mag treden van stichtend lid Jason Newsted ( en oh ironie in 1986 naar concurrent Metallica trok).

Titeltrack Blood In The Water opent dit album en we worden direct getrakteerd op de stevige trash die Flotsam & Jetsam toch voor staat. Opmerkelijk is dat de stem van AK de tand der tijd goed heeft doorstaan. Burn The Sky (eerste single van de plaat) legt de lat nog iets hoger en op hetzelfde tempo scheuren we door Brace For Impact. A place To Die en het daaropvolgende The Walls hebben iets meer traditionele heavy metal invloeden die misschien een beetje naar Iron Maiden neigen.

Geen metalalbum van een 80’ band zonder de traditionele ballade. Zo ook op Blood In The Water. Eigenlijk een semiballade, Cry For The Dead, met in het midden een prachtige gitaarsolo en verdeeld over het nummer toch wel stevigere momenten. Eenmaal voorbij het nummer is er terug plaats voor steengoede trash. Getuige hiervan zijn de nummers The Wicked Hour, Too Many Lives en The Wicked Hour. Undone is misschien wel een beetje de vreemde eend in de bijt. Een track die nogal progressief van aard is en daarom misschien het verst van het oeuvre van F & J staat. Maar dankzij het zeer herkenbare refrein toch bekend overkomt. Hoewel hier ook nog wat progressieve invloeden verborgen zitten is Seven Seconds, Till The End Of The World is een schitterend afsluiter van dit album. Vooral de uitstekende drumpartijen heffen deze track naar een hoger niveau.

In 2016 kwamen deze Amerikanen terug in de spotlights met hun titelloos album Flotsam & Jetsam en in 2019 werd dat alleen maar bevestigd door The End Of Chaos. Blood In The Water overtreft met geruime voorsprong die twee albums en zal zeker niet misstaan in allerhande lijstjes die we binnen enkele maanden terug gaan zien opduiken. Nu hun generatiegenoten zich momenteel een beetje op de achtergrond houden is het na 35 jaar eindelijk de tijd om voor Flotsam & Jetsam de eer te krijgen waar ze al lang recht op hebben.

Tracklist:

 1. Blood In The Water
 2. Burn The Sky
 3. Brace For Impact
 4. Place To Die
 5. The Walls
 6. Cry For The Dead
 7. The Wicked Hour
 8. Too Many Lives
 9. Grey Dragon
 10. Reaggression
 11. Undone
 12. Seven Seconds, Till The End Of The World

Meer info over Flotsam & Jetsam:

 

Beluister op Spotify!

flotsam and jetsam blood in the water album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!