Review Follow The Cipher – Follow The Cipher

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Follow The Cipher

Album: Follow The Cipher

Genre: Power Metal

Label: Nuclear Blast

In 2018 bracht de Zweedse band Follow The Cipher hun zelfgenoemde album ‘Follow The Cipher’ uit via het platenlabel Nuclear Blast. Het is een album dat ontstond uit de droom van Ken Kängstrom om een band op te richten met hun eigen unieke sound. Kängström is geen onbekende in de Scandinavische power metal scene. Hij hielp onder andere bij het schrijven en producen van verschillende welgekende Sabaton songs.

Het hele album zit vol energieke power metal, gecreëerd door onder andere heftige drumbeats en snelle gitaarriffs. In verschillende songs zoals Enter The Cipher en Starlight komen schitterende gitaarsolo’s aan bod. Het hele album wordt ook ondersteund door elektronische tunes. Deze tunes zorgen voor een speelse en luchtige sfeer, maar het blijft wel up tempo zoals bij The Rising en I Revive. Het nummer Play With Fire begint met dromerige piano wat snel vervangen wordt door stevige drumbeats.

De zang wordt gebracht door Linda Toni Grahn die voor clean female vocals zorgt. Zij is de lead vocalist van de band en is permanent hoorbaar op het album. In A Mind’s Escape is ze eveneems aanwezig als screamer. Ken Kängström en Viktor Carlsson zijn beiden te horen aan de gitaren, maar Carlsson neemt ook de zang voor zijn rekening. Hij zingt clean vocals, maar is ook van de partij als growler op verschillende nummers als Valkyria, maar ook in Starlight waar hij een grotere rol als growler heeft. Kängström is te horen als backing vocalist. Zij worden op verschillende nummers bijgestaan door hun medeartiesten die voor background koor zorgen. Maar Starlight is specialer dan dat, de band nodigde verschillende gastartiesten uit om mee te zingen op dit nummer. Zo zijn Joakim Brodén (Sabaton), Nils Patrik Johansson (Astral Doors), Johnny Lindkvist (Nocturnal Rites) en Ronny Hemlin (Tad Morose) te horen.

Aangezien Follow The Cipher zijn oorsprong vindt bij het brein van de band, Ken Kängström, is het geen verrassing om een cover van Sabaton te vinden op dit album. Carolus Rex is één van de nummers die hij mee met Sabaton tot leven bracht. Het was dit nummer wat de droom van Kängström van het creëren van een eigen band tot leven bracht. Dit nummer komt dan ook als laatste song voor op het album. Het is een iets tragere versie van het originele nummer, maar de energie blijft sterk voelbaar. Ze hebben het nummer vlekkeloos gecoverd door een combinatie van de stijl van Sabaton en hun eigen unieke muziekstijl.

Zowel de zang, clean en growling, zijn goed afgestemd op de gevarieerde muziek gebracht door stevige gitaren, drums, elektronische tunes en piano. Het album vormt een sterk geheel dat je geboeid houdt van het begin tot het einde.

Tracklist:

 1. Enter The Cipher
 2. Valkyria
 3. My Soldier
 4. Winterfall
 5. Titan’s Call
 6. The Rising
 7. A Mind’s Escape
 8. Play With Fire
 9. I Revive
 10. Starlight
 11. Carolus Rex

Meer info over Follow The Cipher:

follow the cipher follow the cipher album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!