Review Ghost - Impera

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Ghost

Album: Impera

Genre: Rock

Label: Virgin Music

"Cardinal Copia werd Papa Emeritus IV maar Ghost tapt geweldig verder uit het vaatje waarin hun succesformule werd gebrouwen."

De opvolger van 'Prequelle' liet door de al welgekende reden op zich wachten maar hier is hij dan, 'Impera'. Het album ziet een evolutie aan het hoofd van de band, Cardinal Copia werd Papa Emeritus IV maar dat is nagenoeg het enige dat veranderd aan Tobias Forge. Het theatrale, de gimmick, de kostuums, het wijzigt allemaal een beetje maar het blijft de band waarvan we hier in België toch wel echt van zijn gaan houden. Getuige hun voorgaande successen. 

The Namelous Ghouls zullen altijd een raadsel blijven maar toch gonzen de geruchten dat één van hen, alvast op dit album, Frederik Akesson (Opeth) zou zijn. Hoe langer we naar dit album luisteren hoe meer we dit gerucht geloven.

Opener Imperium is alvast een track die dit aanwakkerd en ons al direct in de juiste stemming brengt. We hebben al onmiddelijk veel zin in dit album en dit word enkel maar versterkt wanneer de eerste noten van Kaisarion door de speakers galmt. Het is een aanstekelijk nummer waardoor we instant onze dansbeentjes willen losgooien. Het geweldige gitaarspel doet ons soms eens headbangen maar het is duidelijk dat Ghost hun muziek zich meer leent tot dansen en springen. Bon Jovi vibes door de piano-intro op Spillways en zulke 80's gevoelens zullen regelmatig terugkeren op het album.

Net als op hun voorganger ruimt het duistere weer baan voor meer meezingbaarheid en aanstekelijkheid. Neem nu Call Me Little Sunshine, als je deze track beluistert kan je niet anders dan je inbeelden hoe dit zal weerklinken door honderden kelen in een arena. Het op de soundtrack van Halloween Kills verschenen Hunter's Moon is de volgende track en het is er eentje dat perfect z'n titel weergeeft. Door de vocalen van Tobias zal er in elke track toch nog steeds wat duisterheid, geheimzinnigheid, noem het gerust occult schuilgaan. Luister maar naar Watcher In The Sky. 

Met Dominion krijgen we een tweede instrumentale track voorgeschoteld die het tweede deel van het album lijkt in te luiden. Het lijkt wel een begrafenis door de treurende trompetten. De feestelijkheid en vrolijkheid uit het eerste deel van het album verdwijnt plotsklaps en moet plaats ruimen voor steviger en duisterder werk. Twenties is één van de hoogtepunten van het album waarop Papa Emeritus IV zijn verhaal vertelt met achtergrond koorgezangen van de Ghoulettes. Spijtig wel dat dit hoogtepunt wordt afgelost door het dieptepunt van het album. We hebben niks tegen een goeie rockballad maar deze Darkness At The Heart Of My Love hoort daar niet bij helaas. Een beetje een zure plek in de tot nu toe zo lekker smakende appel.

De volgende track lijkt wel een eerbetoon aan wijlen Eddie Van Halen. Ik dacht even dat ik naar de intro aan het luisteren was van Ain't Talking 'Bout Love in plaats van naar Griftwood. Hierdoor catapulteert deze track zich natuurlijk in het lijstje van favorieten op het album. Groots afsluiten moeten Papa Emeritus IV en zijn Ghouls gedacht hebben. We krijgen eerst nog een instrumentaal niemendalletje Bite Of Passage maar dan volgt de langste en misschien ook de beste track van het album. Respite On The Spitalfields lijkt wel een korte rockopera die je vanaf de eerste noten weet vast te grijpen en tot de laatste weet vast te houden. Hier houden we wel van. Het zou ons niet verbazen zouden ze hiermee hun toekomstige optredens afsluiten en ons met een gelukzalig gevoel naar huis doen gaan.

Ghost is terug zoveel mag duidelijk zijn, na een mindere (lees meer pop) voorganger staat de band er terug met een lekker rockalbum dat hen zeker de status van headliner doet verdienen.

Ghost treed op 3 mei a.s. op in Vorst Nationaal.

Tracklist: 

 1. Imperium
 2. Kaisarion
 3. Spillways
 4. Call Me Little Sunshine
 5. Hunter's Moon
 6. Watcher In The Sky
 7. Dominion
 8. Twenties
 9. Darkness At The Heart Of My Love
 10. Griftwood
 11. Bite Of Passage
 12. Respite On The Spitalfields

Meer info over Ghost:

 

Beluister op Spotify!

ghost impera album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!