Review Hälläs - Isle of Wisdom

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Hälläs

Album: Isle of Wisdom

Genre: Hard Rock

Label: .Napalm Records

"Een heerlijk nostalgische, psychedelische trip!"

Soms kom je van die albums tegen die je verplaatsen naar een nieuw tijdperk, naar een plek uit ver verlogen tijden. En soms verplaatsen zij je ook in de ruimte, in de geval bijna letterlijk. Dit nieuwe album van het Zweedse Hälläs doet dat ook. Vanaf de opener 'Birth/into Darkness" weet je dat dit album gaat garant staan voor een trippy ervaring, terug in de tijd. Vanaf de eerste psychedelische geluidjes, die plaats maken voor een explosie van heerlijke instrumentals, en de esotherische stem van bassist/zanger Tommy Alexxandersson, weet je dat je dit album teruggrijpt naar de groten: Blue Öyster Cult, Jehtro Tull en zelfs wat Iron Maiden. Het gaat zelfs nog verder in de nostalgie dan dat The Vintage Caravan, Blues Pills of Kadavar gaan. Waar die laatste bands leunen op het hardrock gegeven, gaat Hälläs verder met hun 'adventure rock' en grooves. 

Deze trend wordt door heel het album doorgetrokken, waar er vaak een hoofdrol is weggelegd voor organist Nicklas Malmqvist. Hij bespeelt zijn instrument alsof hij mee op het podium staat bij oude Deep Purple of Dio. Ook roept het herinneringen aan Dewolff aan. Maar dan blijf je de band vergelijken met anderen. Maar Hälläs is goed genoeg dat die bands zich met hen zouden kunnen vergelijken. Getuige zijn nummers als 'Gallivants (of Space)' en 'Elusion's Gate'. Tijdens het luisteren van deze nummers waan je je echt in een club in de jaren 1970, sigaret met al dan niet verdovende middelen in de hand, dansend in je leren jas met duizenden franjes aan. De band laat zich ook van een zachtere kant zien in de ballad 'The Inner Chamber', maar ook hier is er ruimte voor wat expirment en avontuur. 

Dit album doet eer aan al wat hen voorkwam, en belooft voor dit viertal een zeer mooie toekomst. Het album laat zien dat deze band blijft groeien, want het hoort bij het beste wat zij al naar voor hebben gebracht. Het is niet voor iedereen, daarvoor is het geluid net iets te niche, maar het is zeer zeker de moeite waard als je je er voor wil openstellen! 

Tracklist:

  1. Birth/ Into Darkness
  2. Advent of Dawn
  3. Earl's Theme
  4. The Inner Chamber
  5. Elusion's Gate
  6. Gallivants (Of Space)
  7. Stygian Depths
  8. The Wind Carries the Word

Meer info over Hälläs:

Beluister op Spotify!

 album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!