Review Horrorwish - No Place To Hide

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Horrorwish...

Album: No Place To Hide

Genre: Horror Metal

Label: Eigen beheer / Hard Life Promotion

"No Place To Hide’ is heavy metal horror. Je kan en mag je niet verstoppen voor Horrorwish. Kruip uit je kist en steun dit Belgische project, mijn gedacht!"

In de herfst (welk seizoen anders?) van 2019 zag het Horrorwish project het levenslicht. Horrorwish is het geesteskind van muzikant en producer Gio Smet, bekend van zijn werk met bands en projecten als Gitaron, Giotopia, Devil’s Desire en Sons Of The Migrator evenals samenwerkingen met o.a. Fabio Lione (Rhapsody), Ralf Scheepers (Primal Fear), Herbie Langhans (Avantasia) en Apollo Papathanasio (ex-Firewind). Gio is al lang in de ban van horrorverhalen en broedde op een idee om beide passies te combineren. En zo geschiedde. ‘No Place To Hide’ is heavy metal horror. Niet de eerste die zoiets doet maar wel oprecht en meer dan degelijk gedaan, zal elke luisteraar kunnen vaststellen.

Het album telt dertien, hoe kan het ook anders, behekste metal songs die elk een huiveringwekkend verhaal vertellen. De horrorsfeer komt niet van samples, zoals dat bij soortgelijke bands wel eens het geval is, maar van donkere en vet gestemde gitaren, repetitieve harmonieën, plots afwijkende gitaarloopjes, een diepe monsterbas en rauwe oversneden vocalen, soms fluisterend dan weer declamerend of zingend op verschillende, maar meestal lage, toonhoogte. En of dat werkt! Gio heeft trouwens besloten om het concept live te vertolken (als de demon corona het toestaat) en zoekt inmiddels een band bij elkaar.

Intro Welcome To My Nightmare vertrekt vanuit een slaapliedje om over te gaan in een Gandalf-achtige vertelling: “I don’t live in darkness, darkness lives in me.” De toon is meteen gezet. Horror Wish valt op vanwege een stoner riff die het hele nummer doordendert. De song is catchy met bloedstollend gitaarwerk, een aanstekelijk refrein en een deels melodieuze, deels declamerende zang. Titelsong No Place To Hide herneemt het gitaarthema van Horror Wish op een stevige onderlaag van staccato riffs. Snel melodieus gitaarwerk à la Rhapsody leidt naar een rustig kabbelend verhalend middenstuk om terug te belanden bij het aanstekelijke refrein. Hier valt inderdaad niet aan te ontkomen. Met Demon From Below gaat Horrorwish de doomy kant op. De gelijkenissen met het Notre Dame van Snowy Shaw zijn treffend. Als de demon versnelt, komt ook het latere Candlemass om de hoek kijken. Een beetje jammer is dat de drumcomputer, verder op het album niet echt storend, hier wel heel erg opvalt.

Reaching For Piece Of Mind start met een druiligere piano intro en is de gruwelballade van dienst. Deels meerstemmig gezongen, vertolkt deze song perfect de queeste van de geesteszieke op zoek naar verlossing en het eeuwige licht. Game Of Torture schakelt een versnelling hoger. De gitaren worden heerlijk ritmisch gefolterd en gevierendeeld tot uiteenspattende solo’s voor opnieuw een waarachtig metal gedrocht.

Over dit hele album hangt een ongrijpbaar macaber sfeertje. Ik vermelde al Snowy Shaw met zijn project Notre Dame (o.a. ‘Demi Monde Bizarros’, ‘Creepshow Freakshow Peepshow’). De metal neigt wat naar Iced Earth in zijn begindagen, een vleugje Mercyful Fate ook. Als Belgische referentiepunten denk ik spontaan aan Uncle Meat en Manic Movement. Gio brengt het er ook qua zang goed van af. Die blijft toegankelijk en is tegelijk brutaal en obscuur genoeg om griezelverhalen geloofwaardig te brengen.

Op het uitstekende The Ghost Of Lady V gaan we voor het eerst ook de gothic kant op. Een dark comic op griezelige wijze van muziek voorzien of zoiets. Het op dezelfde sfeer leunende Deadly Sinners lijkt ontsnapt uit een of ander donkere kerker en is typerend voor de fusie van horror en metal die Gio nastreeft. Geweldig refrein ook dat in geen tijd je brein weet over te nemen. Beastly Thoughts gaat er harder tegenaan maar kent ook weer zo’n pakkend ‘beestig’ keervers waarbij een monster in je hoofd tekeergaat. Hatesick verspreidt Manowar gewijs een boodschap van haat en wraak op een sloom maar o zo effectief tempo slechts doorbroken door een korte tussensprint. In Desperate Calling ontwaar je effectief de roep van de wanhoop. Dit is typisch zo’n track die groeit bij elke luisterbeurt en dan pas zijn diversiteit en kwaliteit ten volle prijsgeeft. Man In Dreams, het langste nummer op deze schijf, kent een epische opbouw en bevat alle eerder aangehaalde elementen gebundeld in een nummer. Een afscheid door de grote (helle)poort.

“This demon in my head, controls the beastly thoughts.” Je kan en mag je niet verstoppen voor Horrorwish. Kruip uit je kist en steun dit Belgische project, mijn gedacht!

Tracklist:

 1. Welcome To My Nightmare
 2. My Horrorwish
 3. No Place To Hide
 4. Demon From Below
 5. Whispering Truth
 6. Reaching For Peace Of Mind
 7. Game Of Torture
 8. The Ghost Of Lady V
 9. Deadly Sinners
 10. Beastly Thoughts
 11. Hatesick
 12. Desperate Calling
 13. Man In Dreams

Meer info over Horrorwish:

horrorwish no place to hide album coverart

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!