Review Insomnium - Heart Like A Grave

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Insomnium

Album: Heart Like A Grave

Genre: Melodic death metal

Label: Century Media Records

"De pioniers in het genre leveren weer een prachtig album af."

Het Insomnium verhaal begint in 1997 in Finland. Toen wisten ze nog niet dat deze jonge knapen pioniers in hun genre zouden worden. Sinds 2002 komen er geregeld albums uit en ondertussen zijn we met Heart Like a Grave aan album nummer acht gekomen. Wat opvalt is dat de bezetting ook stabiel is, er zijn maar drie oud bandleden en er zijn drie leden die er al sinds het prille begin bij zijn. Het album uit 2016, Winter’s Gate, deed een beetje de wenkbrauwen fronsen, het was een album dat bestond uit één lang nummer, opgesplitst in zeven stukken. Ook al waren de meningen hierover verdeeld, de andere albums werden goed onthaald.

Het eerste nummer, Wail Of The North, begint rustig en bouwt op naar de muziek die we van de band gewend zijn. De eerste single die uitkwam was Valediction. Dit is wat de Insomnium fans deed watertanden. De afwisseling tussen de snelle heavy stukken en de rustige stukken is één van de punten waar Insomnium in uitblinkt. Dat Insomnium niet vies is van lange nummer is ondertussen geweten (weet je nog het album uit 2016?). Pale Morning Star duurt net geen negen minuten maar schrik dat het nummer gaat vervelen moeten we niet hebben. Er zitten genoeg variaties op verschillende vlakken in om ons wakker en geboeid te houden.

Een van de rustigere nummers op deze plaat is zonder twijfel And Bells They Toll. De akoestische intro laat ons terug op adem komen. We gaan verder met The Offering, een nummer dat voor velen het favoriete nummer op het album zal zijn. Ook hier beginnen we spontaan te headbangen wanneer het nummer op komt. Een andere klepper die hier op lijkt is Twilight Trails, zonder twijfel een van de sterkste nummers op het album. Nu we bijna op het einde zijn, zijn we aanbeland bij Heart Like a Grave. Een waardig nummer dat als titeltrack gebruikt is. Over het algemeen is het een rustig nummer met strakke gitaar lijnen, een nummer om niet snel te vergeten dus. We sluiten af met het instrumentale Karelia. Wanneer we dit nummer de eerste keer hoorden konden we ons al meteen inbeelden dat dit gespeeld zou worden wanneer de band het podium op of af zou gaan. We laten ons meeslepen en wanen ons in de Finse wouden met grote meren.

Het achtste album van Insomnium is er weer eentje van hoge kwaliteit. Het bevat zowel rustige als hevige nummers en ze hebben zelfs een instrumentaal nummer. Insomnium is zonder twijfel een van de sterkhouders in de melodische deathmetal scene!

Tracklist: 

  1. Wail Of The North
  2. Valediction
  3. Neverlast
  4. Pale Morning Star
  5. And Bells They Toll
  6. The Offering
  7. Mute Is My Sorrow
  8. Twilight Trails
  9. Heart Like A Grave
  10. Karelia

Meer info over Insomnium:

insomnium heart like a grave album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!