Review John Garcia - John Garcia & The Band of Gold

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: John Garcia

Album: John Garcia & The Band of Gold

Genre: Rock

Label: Napalm Records

Met zijn nieuwe album en met zijn nieuwe band laat John Garcia nogmaals zien dat hij de koning is van de desert rock. De ex-zanger van Kyuss is zich duidelijk aan het amuseren met gitarist Ehren Groban (Ward Drum), bassist Mike Pygmie (Mondo Generator, You know Who) en drummer Greg Saenz (The Dwarves, You Know Who). Als de geruchten kloppen en het is zijn laatste worp, sluit hij zijn carrière mooi af. De cirkel zou ook mooi rond zijn, want het album werd geproduced door Chris Goss, frontman van Masters of Reality, maar in het verleden ook al de producer van Kyuss. Het is dan ook, na het eerder akoestische The Coyote Who Spoke in Tongues een terugkeer naar de heavy desert rock van weleer. 

Het album begint met de heerlijk zweverige instrumental Space Vato dat de toon meteen zet. De zon schijnt, er ligt een grote lap vlees op de barbeque en de shotjes tequila liggen voor het grijpen. Opvolger Jim's Whiskers komt dan af met het zout en de limoenen. De groove en tempo, in combinatie met Garcia's herkenbaar stemgeluid, leggen de basis voor de rest van het album. In de helft ontploft het nummer en kan er echt gedanst worden. Deze dans wordt voortgezet in het meer funky Chicken Delight. Het eerste echte hoogtepunt komt er met Kentucky II, een sequel op Kentucky, dat terug te vinden is op het album '...into The Exam Room' dat Garcia maakte met Hermano in 2007.  Hier voel je echt wat Garcia voor het genre heeft gedaan en waarom hij gerust de peetvader ervan genoemd mag worden. 

Er zijn ook wat meer rustige momenten in het album. Zo is er My Everything, een relaxt stoner nummer dat naar meer smaakt. Gelukkig is daar Poporn (Hit Me When You Can) waarin Garcia het achterste van zijn stembanden laat zien. Het geeft het nummer de nodige gravitas en laat ook zien dat Garcia niet terugdeinst om eens een risico te nemen met zijn nummers.

Jammer genoeg gaat het album een beetje in een dipje. Apache Junction, Don't Even Think About It en Cheyletiella zijn zeker niet slecht, maar doen ook niets nieuws. Het zijn uitstekende rocknummers, maar nummers die 20 jaar geleden ook al gemaakt konden worden. Ook afsluiter Softer Side doet wat het beloofd en eindigt het album een beetje softer. Maar laat dat de fans van Garcia, en het desert rock-genre, zeker niet tegenhouden. Het is een mooi voorbeeld van hoe desert kan en moet zijn. Maar goed, nu toch is het toch echt wel tijd om die fles tequila soldaat te maken! 

Tracklist: 

 1. Space Vato
 2. Jim's Whiskers
 3. Chicken Delight
 4. Kentucky II
 5. My Everything
 6. Lilliana
 7. Popcorn (Hit Me When You Can)
 8. Apache Junction
 9. Don't Even Think About It
 10. Cheyletiella
 11. Softer Side

Meer info over John Garcia:

Bestel John Garcia & The Band Of Gold:

 

john garcia and the band of gold album cover

Categorie: