Review Long Distance Calling - How Do We Want To Live?

Rating: 
8
Uw beoordeling: 8

Artiest: Long Distance Calling

Album: How Do We Want To Live?

Genre: Instrumental Post Rock

Label: InsideOut Music

"A sharply contoured, artistically tight manifesto about the actual state of digital progress, in which basic values like ethics, individual freedom and general humanism get more diffuse and abstract."

Het Duitse Long Distance Calling klimt stilaan hoger in de wereld van de postrock. Na twee zijstappen met een vaste zanger in ‘The Flood Inside’ en ‘Trips’ keerde de groep in 2018 terug naar het instrumentale werk op ‘Boundless’ en bewees dat dat de juiste wereld van LDC was. Nu wordt dit verhaal verder gezet op ‘How Do We Want To Live?’

De vraag in de titel van het album gaat over het hedendaagse leven van de mensen die meer contact hebben via internet en sociale media dan via persoonlijke ontmoetingen. Willen we zo leven en het zelfs nog laten escaleren in de toekomst via artificiële intelligentie en andere moderne technieken? Samen met dat thema van de stijgende technologische vooruitgang valt vooral het gestegen gebruik van elektronische klanken op. De gitaristen leveren nog altijd subliem werk, maar de heren veranderen graag van stijl per plaat en nu prefereren ze die wat futuristische weg op te gaan. En toch verwerkt de groep die nieuwe klanken zodanig in de muziek dat de eigen sound herkenbaar blijft.

Meestal valt de groep niet echt te vergelijken met andere bands maar deze keer valt de gelijkenis tijdens de eerste twee nummers, nl Curiosity (Part 1 & 2) met One Of These Days van Pink Floyd op, een naam die af en toe in je opkomt bij beluisteren van dit album. Zowel qua opbouw, gevoel en ritme wijst de muziek in die richting. Tijdens Beyond Your Limits duikt plots toch een vocalist op die nochtans nergens gemist werd. Die taak viel ten deel aan Eric A. Pulverich van de groep Kyles Tolone. De uitvoering mag er wezen, maar nodig was het niet echt. LDC slaagt erin om de nummers en de ganse plaat spannend te houden, wat niet gemakkelijk is met instrumentale muziek. Toch wordt de lat bij ieder album hoger gelegd. De boodschap van de groep luidt: "Wij zouden zeer gelukkig zijn, indien dit album niet alleen een interessante luisterervaring is, maar ook gedachten losmaakt die deel uitmaken van gesprekken en discussies die liefst offline, van persoon tot persoon doorgaan."

Tracklist: 

  1. Curiosity (Part 1)
  2. Curiosity (Part 2)
  3. Hazard
  4. Voices
  5. Fail / Opportunity
  6. Immunity
  7. Sharing Thoughts
  8. Beyond Your Limits
  9. True / Negative
  10. Ashes

Meer info over Long Distance Calling:

long distance calling how do we want to live album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!