Review Memoriam - For The Fallen

Rating: 
7
Uw beoordeling: 7

Artiest: Memoriam

Album: For The Fallen

Genre: Death Metal

Label: Nuclear Blast

Memoriam werd opgericht door de zanger van Bolt Thrower, Karl Willetts. Voor een drummer doet de band beroep op nog een ex-Bolt Thrower lid, Andy Whale. De laatste keer dat hij samen met Karl op het podium stond was in 1994. Scott Fairfax (Benedicton) en Frank Healy (ook Benedicton) zorgen voor nog wat extra ervaring. Oorspronkelijk werden er enkel covers gespeeld van nummers uit de deathmetal scene die hen sterk beïnvloed hadden. De vraag was wat deze oude rotten ons kunnen brengen na het vormen van deze band amper een jaar geleden.

2017 is het jaar dat Memoriam wil knallen. Begin dit jaar kwam Hellfire Demos II uit waarna het debuutalbum For The Fallen uitgebracht werd door Nuclear Blast. De albumcover symboliseert al waar de muziek over gaat. Een donkere en grimmige sfeer en de dood zijn de veel voorkomende thema’s die we te horen krijgen.

Beginnen doen we met een leuke intro. Toegegeven, van een track die dezelfde titel krijgt als de bandnaam hadden we toch wat meer verwacht. Op zich geen slecht nummer want hier wordt de sfeer opgebouwd en hier krijgen we al een voorsmaakje dat de interesse toch opflakkert. War Rages On pakt uit met een intro waar een radiobericht te horen is. Oorlog staat hier centraal. De brute growl van Karl overheerst in dit nummer en deze muziek doet op vele momenten denken aan de muziek die de Cavalera broers ons brengen. Er wordt opgebouwd naar een hoogtepunt gevolgd door een aantrekkelijke solo.

Laten we verder gaan met Reduced To Zero. Een zeer rustig begin dat eigenlijk het tempo bepaalt voor de rest van het nummer. Onvervalste old school deathmetal is wat Memoriam ons beloofde maar momenteel wachten we hier toch nog op. Het tempo gaat wel lichtjes omhoog bij het opzetten van Corrupted System. De riffs zijn hier ook kwalitatief beter. Enkel het einde voelt langgerekt en op een bepaald punt zelfs overbodig.

We zijn ondertussen halverwege het album en we kunnen de vergelijking met Bolt Thrower niet langer stil houden. Waar Bolt Thrower epische en snoeiharde metal tracks bezorgde, worden we hier een beetje in de kou gelaten, althans die indruk kregen we tot nu. Flatline brengt hier gelukkig verandering in. Het snelle tempo en keiharde gitaren met het betere drumwerk brengen ons terug aan het headbangen en zo hoort het. Dit is de muziek die we toch wel verwachten van de ex-Bolt Thrower leden. Ondertussen lijkt de toon gezet, ook Surrounded By Death ademt die authentieke old school deathmetal sfeer die ons beloofd werd. Het is moeilijk om tegen te spreken dat dit misschien wel het beste nummer op het album is.

Er staat ons weer een rustige intro te wachten bij Resistance. Dit slaat gelukkig al snel om en even later komt weer een mini radiobericht in het nummer terecht. Aangename en snelle riffs zorgen voor een opbouw naar de vetste solo te horen op dit album. Een zeer waardige afsluiter is het Last Words. Een mix van rustige en snelle passages beschrijven eigenlijk de muziek die we hier te horen kregen.

Het debuutalbum laat ons met gemengde gevoelens achter. Het eerste deel was maar magertjes terwijl de tweede helft ijzersterk was. Als dit laatste meer geproduceerd kan worden in de toekomst dan ben ik ervan overtuigd dat we nog lang niet van deze oude rotten af zijn!

Tracklist: 

  1. Memoriam
  2. War Rages On
  3. Reduced To Zero
  4. Corrupted System
  5. Flatline
  6. Surrounded By Death
  7. Resistance
  8. Last Words

Meer info over Memoriam:

memoriam for the fallen album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!