Review Millionaire - Sciencing

Rating: 
9
Uw beoordeling: 9

Artiest: Millionaire

Album: Sciencing

Genre: Indierock 

Label: Unday Records/Gentle Promotion

Tim VanHamel is een uiterst veelzijdige artiest. Naast zijn activiteiten bij Millionaire bracht hij o.a. een solo plaat uit genaamd Welcome to the Blue House en verleende hij zijn medewerking aan verschillende projecten zoals Broken Glass Heroes, Eat Lions, Disko Drunkards, Magnus en The Hickey Underworld. In 2017 viert Millionaire zijn comeback met een gloednieuwe plaat en een uitgebreide zomertour. Sciencing laat een band horen die nog steeds catchy en funky songs maakt, waardoor ze zo populair zijn geworden. Echter, de spontaniteit is ook weer terug. Het spelplezier knalt uit onze boxen. Maar vooral is het een heel experimenteel huzarenstuk geworden, dat ons vol bewondering achterlaat.

I'm Not Who You think You Are geeft reeds de toon aan. Millionaire gaat inderdaad de experimentele tour op, vaak vallen we daardoor van de ene in de andere bevreemdend aanvoelende verrassing. Daarbovenop valt de energieke aanpak van circa vijftien jaar geleden ook op. Wie het album Paradisiac reeds kon smaken, zal ook voor deze plaat vallen. Echter uit songs als Under A Bamboo Moon, Love Has Eyes en Guru's Feet blijkt toch dat Millionaire er zich niet gemakkelijk vanaf maken. Gewoon de draad terug opnemen is er dus zeker niet bij, integendeel. Vaak neemt de band, zowel instrumentaal als vocaal, een sprong in het onbekende.  Millionaire biedt vooral een indrukwekkend mengelmoes van funk, rock tot zelfs een streepje hip hop aan. Echter, daar houdt het niet mee op.  Bij elke songs komt er opnieuw een andere verrassing de kop op steken. Vaak is dat in de vorm van lekker zwevende bastonen of fuzzy gitaargeluiden tot bedwelmende drumsalvo's. Tim wringt zich vocaal in zodanig veel bochten, waaruit nog maar eens blijkt wat voor een begenadigde zanger hij is.

Nog zo een heel mooie, hartverwarmende song, is Silent River - een duet met de Canadese zangeres Clara Klein. Beiden vullen elkaar perfect aan binnen een breekbare tot uiterst warmhartige omkadering. Dit is zo een song, die je prompt een krop in de keel bezorgt.  Hoe veelzijdig Tim wel is blijkt uit de bonte variatie van songs, die doorheen de gehele schijf blijft schipperen tussen verschillende muziekstijlen. Millionaire waagt zich zelfs aan een Franse chanson op L'Homme Sans Corps en doen dit op een sublieme tot magisch mooie wijze. Laat het wel duidelijk zijn, hoewel alle aandacht naar Tim toegaat, is het echter de combinatie tussen wonderbaarlijke instrumentale huzarenstukken, met die bijzonder experimentele aanpak van Tim zelf. Die ons telkens over de streep trekt.

We kunnen dan  ook besluiten, Millionaire blijven, op zekere hoogte, hun roots trouw maar gaan vooral de experimentele toer op. Bovendien komen we van de ene naar de andere aangename verrassing terecht, waardoor je vol bewondering deze plaat beluistert. Echter de grootste sterkte van Sciencing is dat je na elke luisterbeurt nieuwe ontdekkingen doet. Dit is zo een schijf die je ademloos achterlaat, maar het stopt dus niet bij één luistersessie. Veelzijdigheid, verrassende wendingen en een hoge experimentele waarde, het is de rode draad doorheen deze plaat. Millionaire draaien een bladzijde om, waar ze circa 2005 ooit zijn begonnen, maar gooien naast hun ondertussen opgedane ervaring vooral veel speelse aanpak en enorm veel spontaniteit in de weegschaal. We hebben er lang moeten aan wachten, het was het wachten meer dan waard. Een parel van een album levert Millionaire hier af, we zouden zelfs durven zeggen grensverleggend.

Je kan Millionaire deze zomer op heel wat festivals aan het werk zien:

  • 07/06 Botanique, Brussel (uitverkocht)
  • 15/06 Point Ephémère, Parijs
  • 16/06 Best Kept Secret, Hilvarenbeek
  • 09/07 Cactus festival, Brugge
  • 14/07 Rock Herk, Herk
  • 16/07 Dour festival, Dour
  • 22/07 Borgerwood, Borgerhout
  • 04/08 Lokerse Feesten, Lokeren

Tracklist:

1. I'm Not Who You Think You Are
2. Under A Bamboo Moon
3. Love Has Eyes
4. Guru's Feet
5. Silent River
6. Back In You
7. Wastelands
8. Little Boy Blue
9. Bloodshot
10. L'Homme Sans Corps
11. Busy Man (Bonus Track)
12. Visa Running (Bonus Track)

Meer info over Millionaire:

millionaire sciencing album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!