Review The Mission - Another Fall From Grace

Rating: 
0
Nog geen stemmen

Artiest: The Mission

Album: Another Fall From Grace

Genre: New wave

Label: Eyes Wide Shut Recordings / SPV

Score: 69/100

Daar zijn The Mission weer, een nieuwe missie, een nieuwe plaat… Nummer negentien alvast. Dat de groep (ooit gestart als The Sisterhood) nooit losgeraakt is van de new waveomknelling van moedergroep The Sisters Of Mercy, is eigenlijk even jammer als logisch. Hussey en Adams richtten de band immers op na het uiteenvallen van hun vroegere cultgroep. Wayne Hussey omschrijft ‘Another Fall From Grace’ als de ontbrekende schakel tussen debuutplaat 'God’s Own Medicine' en 'First and Last and Always',  van The Sisters inderdaad. Een slimme truuk om het album een duwtje te geven, of is er meer aan de hand?

Opener en titelnummer Another Fall From Grace combineert de logge new wave sound met het soort foute volksdemagogie van pakweg Simple Minds. Met-Amor-Phosis is een doorslagje van het nummer First and Last and Always van de hogervermelde klassieker van het groepje van Andrew Eldritch, maar heeft een heerlijk poppy refrein in huis dat de song een vrolijke sing-a-long status bezorgt. Fijne track!  Within the Deepest Darkness (fearful), Blood on the Road en Can’t See the Ocean for the Rain zijn klassieke maar oervervelende rocksongs, overgoten met de o zo herkenbare Sistersgitaarpartijen. Clean maar niets bijzonders. Ook tekstueel is het een langgerekte geeuw. Of wat dacht je van "I can smell the ocean when the wind blows along my way".

Tyranny of Secrets is een venijnige new wave track zoals we er hier nog geen gehad hebben, maar het is jammer genoeg een akelig perfecte cloon van de new wave parel Alice….. Desondanks het enige nummer dat tot op heden echt lijkt bij te blijven.  Never’s Longer than Forever…. Tja, dit nummer is zo slecht dat het ‘longer than forever’ blijft duren. Ze hebben hier een loepzuivere Kerstsingle laten schieten, enkel de belletjes ontbreken. Draak van een nummer! Het valt op dat maar weinig tracks tot op heden met een voldoende huiswaarts gestuurd zijn. Nochtans valt er productioneel en songmatig niets af te dingen. Er kan perfect naar deze plaat geluisterd worden, het enige wat we ons collectief blijven afvragen…. Dit brengt niets bij aan het rijke oeuvre van de new wave, en vermits de songs uitgekiende en uitgewerkte ideetjes herbergen, lijkt het eerder een probleem te zijn waarmee tal van dinosauriërs uit de jaren tachtig kampen. Bloedarmoede en een ziekelijke drang tot een repetitief herkauwen van een succesformule.

En lap, onze woorden zijn nog niet half uitgesproken, en Bullets and Bayonets verrast danig. Een Oosters riedeltje, een traag voorbijglijdende warme sound en de hier heerlijk lijzige stem van Hussey zorgen voor het voorlopige hoogtepunt van de plaat. Eindelijk een bedwelmende sfeer en een onweerstaanbaar ritme sleuren ons weg van de saaie missionarissex (sic) die deze plaat geworden was na een veelbelovend openingsduo. Jade trekt de lijn zelfs door en is zo mogelijk nog straffer.  Een nummer dat in pakweg 1981 gegarandeerd een wereldhit had kunnen opleveren. Minder new wave dan donkergelaagde pop, maar het is straf gedaan en het refrein benadert de perfectie. Fantastisch nummer!

Only You and You Alone presenteert zich als pure Gimme Shelter (Sisters iemand?) en is een kuitenbijter van een song, net als slottrack Phantom Pain. Twee authentieke new wave klassiekers met een iets te propere afwerking, die de grens van zeven minuten halen. De logge baslijn houdt de voorlaatste song feilloos overeind, de onderkoelde teneur van het slotnummer is een schitterende vondst en passende epiloog van een cd met twee gezichten.

‘Another Fall from Grace’ is 2/3de middelmaat of zelfs minder maar The Mission bewijst met het slotkwartet dat de band nog haar plaats mag opeisen in het in new wave gedrenkte muzikale landschap. Phantom Pain refereert aan Massive Attack en vervangt de triphopsound door new wave met jazzy impact. Daar zal de sax aan het einde uiteraard niet vreemd aan zijn. Dit nummer behoort tot het beste wat new wave ooit heeft voortgebracht. Altijd aangenaam om een plaat met een vrolijke noot te eindigen, hoewel die hier toch wel een serieus donkerzwarte rand vertoont.

Tracklist:

 1. Another Fall from Grace
 2. Met-Amor-Phosis
 3. Within the Deepest Darkness
 4. Blood on the Road
 5. Can't See The Ocean for the Rain
 6. Tyranny of Secrets
 7. Never's Longer than Forever
 8. Bullets and Bayonets
 9. Valaam
 10. Jade
 11. Only You and You Alone
 12. Phantom Pain

Meer info over The Mission:

 

the mission another fall from grace cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!