Review Monolord - No Comfort

Rating: 
8.5
Uw beoordeling: 8.5

Artiest: Monolord

Album: No Comfort

Genre: Doom Metal

Label: Relapse Records

Monolord komt met zijn vierde langsspeler erg verrassend uit de hoek. De Zweden proberen iets nieuws en komen er weliswaar goed mee weg. 

Het album begint echter vintage Monolord met The Bastard Son, een heerlijk doomnummer dat de hoofden heel diep op en neer zal doen bewegen tijdens een live versie. Hierna komt het beste nummer van de plaat, The Last Leaf.  Tijdens dit nummer wordt er plaats gemaakt voor meer gitaarwerk dan we gewoon zijn van het trio. Er is zelfs ruimte voor een gitaarsolo die het genre overstijgt. Bas en drum zijn nog erg aanwezig, enkel jammer dat het gezang van Thomas Jäger teveel naar de achtergrond werd gemixt. Dit is over het hele het album zo en dat is soms wel jammer. Zijn unieke stemgeluid maakt van Monolord een van de interessantste doombands van het moment en dat zou wat meer in de verf gezet mogen worden.

Larvae komt over als een poging van Monolord op een ballade te maken en daar zijn ze weliswaar bijna in geslaagd. Het nummer blijft pure doom, maar heeft toch meer diepgang. Gedurende tien minuten wordt er met je emoties gespeeld dat ik zelf nog niet vaak heb meegemaakt met een band als deze. Om de trend te breken, is Skywards zelfs vrolijk en bijna dansbaar; Jäger schijnt zich zelfs te amuseren en dit is dan ook (amper) te horen. Ook wordt er hier meer gespeeld met ritmewisselingen, dat het nummer zeker ten goede komt. 

Alone Together klinkt dan weer wat depressiever en trager, met momenten zelfs echt zacht. Een beetje te zacht soms; De zang is hier zelfs zo naar achter geduwd dat het liijkt dat Jäger vast zit in een put en dat Lassie nodig is om hem eruit te halen. Mocht de zang ook hier luider staan, hadden we een prachtig nummer dat zelfs airtime zou kunnen krijgen op de radio. Afsluiten doet het album met titelsong No Comfort, ook weer een a-typsich Monolord nummer. Het zware, diepe geluid maakt weer plaats voor nog tragere riffs, met ook hier meer ruimte voor de gitaar. Tijdens dit nummer voel je je tussen de bossen rond Göteborg en wil je je induffelen voor de komende nacht, die weinig goeds voorspelt. 

Al bij al is dit een fantastisch album, dat een half puntje verliest door de mix die de zang niet altijd even duidelijk naar voren brengt; Voor fans van Monolord is het een verademing dat de band met iets anders komt, zonder zichzelf te verloochenen. Een echte aanrader. 

Tracklist: 

  1. The Bastard Son
  2. The Last Leaf
  3. Larvae
  4. Skywards
  5. Alone Together
  6. No Comfort

Meer info over Monolord: 

monolord no comfort album cover

Categorie: 

Dit en meer in de GigView Album reviews playlist!